Opinie: Busselbeschouwingen

BS_5538642_5538642-_882396b

De definitieve uitwerkingen voor theater en bibliotheek en uitpunt De Bussel zijn bekend. Het ziet er prachtig uit, net alsof het nieuw is. Inclusief slimme witte projectiewand en mooie glazen gevel, de aap met de gouden ring wordt er zowaar charmant van. De architect krijgt in ieder geval een pluim, want met een eenvoudig voorzetgebouw wordt allure gebracht aan het jaren ’80 complex (met een vleugje zero’s grijs) dat al tijden de binnenstad siert.

Waar andere steden vaak beschikken over prachtige oude theaters en filmzalen moet Oosterhout het al sinds de jaren ’80 stellen met een crisistheater. Er is hier al eerder over geschreven, en het is dat we het de oosterhouters nog niet gevraagd hebben, anders konden we hier bevestigen dat ze het er mee eens zijn. Laat het anders even in een reactie weten

In zekere zin is klagen heel makkelijk. Wie in heden of verleden in het complex is geweest weet wat voor een raar gebouw De Bussel is. Het was en is geschikt om lekker in te dwalen met doorkijkjes en overal verplaatsbare wanden om voor van alles en nog wat geschikt te zijn.

Daar zit wat mij betreft ook het manco. De Bussel is geen theater, maar een in zichzelf gekeerde allemansvriend. Met de verbouwing in 2007 is deze situatie al een klein beetje tenietgedaan, maar de sporen als Cultureel Centrum zijn nog steeds overal terug te vinden. Een sociaal bouwwerk uit een andere tijd. Wie van de lezers weet of je vroeger wel makkelijk bij De Bussel binnenliep als je niet naar Theater of Bibliotheek hoefde? Mijn laatste keer was tijdens de voorverkoop van het Parkfeest 2012. De organisatie had haar best gedaan om sfeer te maken, maar het gebouw nodigt niet uit om sfeer te maken.

Die vraag speelt nu namelijk ook. De gemeente beoogt met De Bussel een soort huiskamer te bieden aan de oosterhouters. In de huiskamer een boekenkast (bibliotheek), een televisie (theater) en een iPad (uitpunt). Tevens is er altijd een kopje koffie (cafe/foyer). Dus stapt u binnen in de transparante nieuwe Bussel, de cultuurtempel van Oosterhout? Ik zie meerwaarde in gemengde functies, maar dan meer zoals de bibliotheek in Amsterdam. Een openbaar gebouw met alle voorzieningen aan boord om er de hele dag te lezen, hangen, chillen, studeren of werken. Bij De Bussel geloof ik hier echter niet in.

Een nieuwe uitstraling, een herijkte doelstelling en een aantrekkelijk programma moeten van de nieuwe Bussel een succes maken. Voor het zover is mogen we nog even door de zure appel bijten. Het is lastig verbouwen met de winkel open, en dus zijn we voor onze cultuur voorlopig aangewezen op het Chasse. Daar zullen ze maar wat blij zijn met de klanten en shows uit Oosterhout en wij kunnen er vast aan wennen dat grote namen alleen in Breda spelen.

Dat komt omdat de markt voor cultuur veranderd is. Hoe zeer ik ook vindt dat Oosterhout zuinig moet omgaan met de middelen, zou bouw van het Huis van Cultuur door moeten gaan. Zie het als een gelegenheid om de fouten van De Bussel (crisistheater, functiegebruik) te herstellen en tegelijk een mooie blikvanger voor Oosterhout te realiseren.

Op papier kloppen ligging en omvang namelijk perfect. Door mooie plannen af te schieten en angst de boventoon te laten voeren is echter wederom (derde keer) voor een crisistheater gekozen. Daarmee komen we, over een paar jaar, als stad in een culturele crisis terecht. Tot die tijd kunnen we wel genieten van alle Oosterhouters die bouwen aan ons vernieuwde theater. De gemeente heeft hopelijk een lokale aannemer in de armen genomen, want die jongens kunnen het goed gebruiken en dan is de verbouwing nog ergens goed voor.

3 gedachten over “Opinie: Busselbeschouwingen

 • 12 september 2013 om 17:41
  Permalink

  David, er werken dus ook geen Oosterhouters buiten Oosterhout?

  Oldeneel, ik ben het met je eens. Als je dan besluit veel geld uit te geven, doe het dan ook in één keer goed.

 • 12 september 2013 om 11:16
  Permalink

  Lokale aannemer… zal wel weer Oranjewoud gaan worden hè… Ondanks dat de meerderheid van hun personeel van buiten Oosterhout komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *