Opinie: de steuntrekker moet ineens vanalles

lobbyist

De JOVD (jongerenafdeling van de VVD) in Breda lanceerde vorige week het plan dat werkloze mensen ouderen moesten gaan helpen. Het is niet het eerste idee waarin mensen met een uitkering zonder raadpleging betrokken worden. In tegenstelling tot wat de JOVD denkt is werkloosheid in de meeste gevallen geen keuze, maar heeft iemand dat voor de werkloze bepaald. Mag een werkloze dan ook zelf een stem hebben om te bepalen wat hij of zij met de dag doet?

Als we alle clichés over werklozen inkoppen hebben we het over luie mensen die de hele dag tv kijken, bier drinken en maandelijks hun handje ophouden bij de staat. Dat doen ze volgens veel mensen al jaren terwijl de rest van Nederland hard werkt. Met een aantal werklozen in mijn omgeving kan ik echter zeggen dat het leven echt geen feest wordt als je je geld van de staat moet krijgen. Het is echt heel weinig geld waar je eigenlijk niet van rondkomt. Het is niet zo dat je er niets voor hoeft te doen. De sollicitatieverplichting van vier reacties per maand bijvoorbeeld, wordt door iemand die graag aan het werk wil ruimschoots overschreden.

De bralballen van de JOVD menen echter dat mensen met een uitkering wel tijd hebben om ouderen te gaan verzorgen. Andere groepen menen dat werklozen maar vuil moeten gaan prikken en weer anderen denken dat werklozen zelfs de meest onderbetaalde rotklusjes op moeten pakken. Ik geloof best dat deze jongeren een toekomst in de politiek hebben, maar dan zullen ze nog wel even moeten rijpen. Ik stel voor dat ze dat doen door zelf eerst eens de door hen voorgestelde maatregel uit te voeren, want ik geloof er niets van dat ze ooit een bejaarde hebben gewassen.

Zelf geloof ik in eigen initiatief. De werklozen waarmee ik spreek vinden de situatie thuis uitzichtloos en willen dolgraag wat doen. Echter niet elke werkloze haalt energie uit het verzorgen van een bejaarde. Door vrijwilligersfuncties op maat aan te bieden, bijvoorbeeld via het UWV, kan een werkloze een dagbesteding zoeken waar hij of zij energie uit kan halen. Tegelijkertijd dragen werklozen dan een steentje bij aan de maatschappij. Dat is uiteindelijk veel beter voor beide partijen en uiteindelijk, dat zullen de JOVD’ers moeten toegeven, past dat ook veel beter in de idealen van de VVD/JOVD.

3 gedachten over “Opinie: de steuntrekker moet ineens vanalles

 • 4 september 2013 om 15:58
  Permalink

  10 jaar geleden belandde ik ook in de WW, na een half jaar lang mezelf de tyfus gesolliciteerd te hebben kon ik viavia (nee niet de ijsboer) in een verpleegtehuis in het magazijn gaan werken. Voor net 150 euro per maand meer dan wat ik voorheen kreeg van de staat zonder er iets voor te doen, maar wat was ik blij dat ik weer aan het werk, en onder de mensen was! Dit baantje was echt werk waar nul scholing voor verwacht werd, het maakte mij niet uit. Vanuit hier ben ik weer verder gaan solliciteren en kwam terecht bij het bedrijf waar ik nu nog steeds werk. Vanuit werk solliciteren, ook al is het onder je niveau, werkt altijd beter dan als je thuiszit en niets doet de hele dag! Dit is ook de beste tip voor WW’ers! Laten zien dat je wil werken! Dit hoeven echt niet altijd rotklusjes te zijn!

 • 4 september 2013 om 12:50
  Permalink

  Die lui bij de JOVD hebben makkelijk lullen. Die worden klaargestoomd om later valse declaraties in te dienen en verder uit de staatsruif vreten.
  Wie zijn er eigenlijk de grootste parasieten, de werklozen of de (toekomstige) politici?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *