Opinie: Het is goed ondernemen in Oosterhout

Oosterhoutse Heuvel
© Joeri van Etten

De economie zoals wij hem kennen lijkt nog steeds in elkaar gestort, alles en iedereen lijkt op een dieptepunt te zitten. Daarom is het erg opvallend dat er afgelopen week een goednieuws-show gaande was in de lokale media. Maar liefst elf ondernemers zijn een nieuwe horecazaak gestart of hebben er één overgenomen en als klap op de vuurpijl is de leegstand in ons centrum onder het landelijk gemiddelde. Dat klinkt rooskleurig toch?

De ontwikkelingen in de horeca zijn interessant. Drie restaurants (Perron, Kaneel en Asuka) openden aan de Heuvel, een plein dat steeds meer een horecafunctie lijkt te krijgen. Het stadscafe werd overgenomen en ook daar kan nu uitgebreid gegeten worden. Dat ondernemers investeren in een plein dat nauwelijks is ingericht op horeca geeft aan dat er nieuwe tijden zijn aangebroken.

Dan moet Oosterhout wel wat doen aan de randvoorwaarden, maar daarvan zijn wethouders Bode en Willemsen inmiddels uitgebreid op de hoogte. Op de Markt is het speelveld ook aanzienlijk anders geworden. De aanloopstraat vanuit de Leijsenhoek is een stuk sfeervoller geworden door de luxe terrassen van De Apotheek, De Drogist en De Schout. Daardoor nemen ze bestaande zaken mee in de upgrading die plaatsvindt.

De leegstand in de Klappeijstraat is weliswaar troosteloos, maar geeft de andere ondernemers wel de lucht en de klanten om de zaak rendabel te maken. Dat, en initiatieven als Stapstad Oosterhout, zorgt ervoor dat het aantrekkelijk blijft om een horecazaak in Oosterhout te hebbben.

Die rapportage over het centrum leidt bij mij tot meer vragen. Want lagere leegstand dan gemiddeld is nog steeds leegstaand. Voor een centrum dat bewezen goed scoort onder bezoekers van binnen en buiten is het vreemd dat er diverse zaken in en buiten Arendshof leegstaan. Voor de verklaring hebben we overigens niet echt een rapport nodig.

De meeste leegstand heeft plaats in de uiteinden van het winkelcentrum of nabij onaantrekkelijke in/uitgangen. Winkelketens geven verder aan  grote panden te willen hebben die ze praktisch kunnen inrichten. De bouwstijl van Arendshof geeft deze ruimte niet, de panden buiten Arendshof zijn vooral lang en diep. Deze leegstand zal dus in ieder geval niet door grote ketens opgelost worden. Wellicht dat het management van het winkelcentrum wat kan gaan schuiven met huurders om meer maatwerk te bieden.

De lucht is dus niet zo zwart als de kranten doorgaans schetsen, tegelijkertijd is de goednieuws-show die nu gaande is ook wat overtrokken, want we weten over een jaar pas hoeveel horeca-ondernemers het gered hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *