Opinie: Festival KOM zorgt voor verspilling op de Markt

Oosterhout probeert overal zijn vruchten van mee te plukken als het om evenementen gaat. Eerder kregen we in Oosterhout al een succesvol Zomercarnaval en laatst werd de Wereldkinderdag aan het rijtje van de vele Oosterhoutse evenementen toegevoegd. Onlangs deze vele diverse evenementen heeft Oosterhout ook jaarlijks het KOM festival. Dit festival zorgt ervoor dat cultureel Oosterhout zich kan profileren op de culturele en kunstzinnige kwaliteiten.

De ‘meerwaarde’ van het KOM festival in Oosterhout
Het KOM festival fascineert me al jaren, waarom zou Oosterhout een dergelijk festival nodig hebben? Volgens de uitagenda van Oosterhout zorgt het ervoor dat de Oosterhoutse cultuur en kunst worden samengebracht. Uit het filmpje van de opening blijkt het tegendeel.

De meerwaarde van het samenbrengen van cultuur en kunst lijken mij echter gering. Zo bestaat het festival vooral uit ouderen bezighouden en kinderen culturele waarde ‘bijbrengen’.

Waarom zou dit moeten? In Oosterhout wordt dit al volop gedaan. Zo zijn er festivals als het Parkfeest(met kindermiddag) en Zuiderhout bekent kleur die culturele bijdragen leveren. Ook heeft Oosterhout culturele organisaties zoals Stichting BOCK en H19 die een bijdrage leveren aan de Oosterhoutse cultuur.

Wat mij echter het meest stoort aan het festival is het opdringen van de cultuur en kunst op de diverse (middelbare) scholen. Zo blijkt dat er op de diverse middelbare scholen (kunst)workshops worden onderwezen. Op deze manier worden de kinderen betrokken bij ‘maatschappelijk relevante’ workshops als pimpen, hiphoppen en straatbeelden na doen. Dat deze culturele waarden wordt opgedrongen onder de kostbare schooltijd lijkt mij dan ook niet verstandig.

Andere kant van het KOM festival: ons kent ons
Dat het KOM festival ook een ander gezicht heeft blijkt wel uit het verslag van de opening van zaterdag. De onderstaande video begint eerst met de sponsoren goed in beeld te brengen waarna kort een kunstenaar te zien is. Wat volgt is een goede blik in VIP room met de ‘belangrijke’ gesprekken die plaats vinden. De video laat echter een heel ander beeld zien dan het samenbrengen van kunst en cultuur.

Mooi kans van bezuinigen: afschaffen subsidie festival KOM
De gemeente Oosterhout blijkt via directe en indirecte belangen een belangrijke rol te spelen bij de financiering van het evenement. De gemeente steunt dit festival en de diverse scholen doen mee aan dit festival. Mijn oproep is dan ook voor afschaffing van dit festival en de opgedrongen rol richting de (middelbare) scholen aanzienlijk te beperken. Er zijn in Oosterhout genoeg culturele kansen, je kunt je kind goedkoop naar muziekles in H19 sturen of naar een van de vele culturele verenigingen in Oosterhout.

Kortom, een festival als KOM heeft weinig meerwaarde in Oosterhout. Er is genoeg culture ontplooiing mogelijk en het festival heeft weinig aanvulling op dit aanbod te bieden. Misschien een idee om volgend jaar eens naar te kijken voor de subsidiepot?

9 gedachten over “Opinie: Festival KOM zorgt voor verspilling op de Markt

 • 13 oktober 2013 om 22:31
  Permalink

  Ik heb even moeten zoeken… En, ja, wij worden genoemd; bij lokaal sociaal beleid.
  Ik dacht aan subsidie voor óns, niet voor een project dat werd uitgevoerd. Maar: op zo’n manier heb je gelijk.

 • 13 oktober 2013 om 21:22
  Permalink

  Leuk geprobeerd Casper, maar in subsidiemonitor van de Gemeente Oosterhout worden jullie wel genoemd.

  Volgens deze monitor krijgt Stichting B.O.C.K. 2500 euro subsidie. Hoezo ‘op geen enkele wijze subsidie’?

 • 13 oktober 2013 om 20:42
  Permalink

  ‘Pot verwijten en een zwarte ketel…, Van Duvenbode!’
  Sorry, Van Duvenvoorde, ik had jouw naam ook beter kunnen lezen.

 • 13 oktober 2013 om 20:37
  Permalink

  uhm mijn excuses Casper, kennelijk was ik ook moe en heb ik zitten slapen toen ik je reactie las.

  Maar gelukkig maar dat Stichting B.O.C.K. geen subsidie krijgt. Met H19, Huis van Amateurs hebben we al genoeg uitgaven aan deze ‘nuttige’ cultuur…

  P.S. Het is trouwens Van Duvenvoorde 😉

 • 13 oktober 2013 om 20:09
  Permalink

  Dus, Van Duvenbode, waar ik zo moe van word… Ken je dat van luidende klokken en iets met een onvindbare klepel? Dat mensen maar wat roepen, elkaar napraten en niet goed lezen?
  Edwin stelt dat subsidie aan Stichting BOCK (ook) moet worden gestopt, mijn reactie daarop was dat BOCK geen subsidie krijgt…
  Ik zeg en meld niets over subsidie voor KOM.

 • 13 oktober 2013 om 19:37
  Permalink

  @ Casper : Opvallende bewering. Op de site van festival KOM staat onderaan de pagina:

  “Festival KOM wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Gemeente Oosterhout, Sponsoren, KOMvrienden en Vrijwilligers.”

  Ook in de subsidiemonitor 2013 van de gemeente Oosterhout wordt er gesproken over een subsidie van €7500. Lijkt me dus dat je fout zit.

 • 12 oktober 2013 om 16:29
  Permalink

  Iedereen mag zijn eigen mening hebben, ook over festival KOM… maar even voor de goede orde: Stichting BOCK krijgt op geen enkele wijze subsidie.

 • 12 oktober 2013 om 12:45
  Permalink

  Goede blog! KOM Festival slaat helemaal nergens op. Ik ben er pas geweest, wat een onzin en verspilling van geld.

  Als we toch in cultuur/kunst gaan snijden, pak dan ook subsidie voor H19, stichting BOCK, Openluchttheater en veel andere stichtingen aan.

  Terug naar de kerntaken. Ook de basisscholen moeten de kinderen niet met deze onzin opschepen!

 • 11 oktober 2013 om 16:53
  Permalink

  Dat hele festival slaat werkelijk waar helemaal nergens op, niemand zou het missen als het er niet zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *