Satire: Salamanders van links krijgen voorrang in Oosterhout

Salamander

De economische omstandigheden zijn bar en boos. Geld wordt overal bij elkaar geschraapt om te zorgen dat we niet kopje ondergaan, maar Rijkswaterstaat voelt zich daar niet door gehinderd. Terwijl de fietsveiligheid door de toename van elektrisch fietsende ouderen de komende jaren steeds slechter wordt, blijft Rijkswaterstaat investeren in de veiligheid van overstekende salamanders.

Ondanks de speciaal aangelegde tunnels onder de A27 blijft het voor de arme diertjes moeilijk oversteken. Om de hoeveelheid salamander-road-kill-puree te beperken wordt het viaduct dat Oosterhout met Dorst verbindt salamander-proof gemaakt. Het dubieuze plan gaat ten koste van een rijstrook, waardoor auto’s zich op de hellingen van het viaduct en net voor de krappe bocht op moeten stellen.

Daar staat tegenover dat de salamanders een speciale loopstrook krijgen met fijn zand voor hun voetjes. Fietsers krijgen voortaan ook hun eigen strookje over het viaduct. Nu maar hopen dat die rimpelsauriërs die arme beestjes niet pletten terwijl ze van het fietspad raken en omvallen. De stichting Oosterhout Hart-veilig heeft al aangekondigd de mogelijkheden voor het plaatsen van een defibrillator te onderzoeken, voor de salamanders wel te verstaan. Het plaatsen van deze voorziening wordt echter bemoeilijkt door de toenemende trend van bejaarde fietsers die proberen hun elektrische fiets op te laden met de dure apparaten.

Dhr. Salo Manders van de vereniging voor kleine onderkruipers is verheugd over de plannen: “Net voor de komst van het Oranjewoud-kantoor hebben wij grote moeite gehad om met emmers vol kleine vriendjes het viaduct over te fietsen. We hebben toen bij Rijkswaterstaat geklaagd hoe gevaarlijk oversteken het is met Salamanders. Blijkbaar hebben ze dat daar verkeerd geïnterpreteerd en is Oosterhout straks de eerste gemeente met een Salamanduct.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *