Opinie: Een onzekere oude dag in Oosterhout

Iedereen wordt op een dag oud, en met de uitstekende medische voorzieningen worden we (gelukkig?) ook nog eens steeds ouder. Wanneer het thuis allemaal niet meer lukt, mensen een partner verliezen of andere afhankelijkheid van zorg ontstaat is wonen in het bejaardentehuis dan vaak nog de enige weg. Dat is een moeilijke boodschap om aan je ouders te vertellen, dat is voor je ouders best lastig om te accepteren en uiteindelijk blijkt het vaak toch de juiste keuze. De Haagse bezuiniging op de zorg zorgt er echter voor dat een leuke oude dag in Oosterhout heel onzeker wordt.

Oosterhout had gedurende lange tijd een eigen koepel voor ouderenzorg, te weten SBO. Na wat geflirt over en weer is uiteindelijk een fusie aangegaan met De Volckaert in Dongen. Deze fusie is het duidelijkst naar voren gekomen in alle nieuw- en verbouwplannen. Het verouderde Oosterheem werd gesloopt en vervangen, en in Dongen is grootschalige nieuwbouw gepleegd. Het verbaast mij dan ook niet dat de vestiging aan de Buurstede dicht zal gaan. Hoewel het gebouw pas twintig jaar oud is, zal het verlaten worden, de bewoners confronterend met een verhuizing.

Het is niet dat er minder ouderen aanspraak willen maken op een plek in het bejaardentehuis. De regels zijn in een korte tijd veel strenger geworden waardoor zolang mogelijk thuis blijven wonen met hulpmiddelen het devies is geworden. Wat wordt vergeten is dat een belletje, handgreep of tafeltje-dekje geen vervanging is voor de beschermde woonomgeving van een woonvoorziening. Het voorkomt sociale isolementen en garandeert dat ouderen voldoende zorg krijgen.

Het is bijzonder jammer dat een voorziening die zo mooi gelegen is, om de hoek van een winkelcentrum en in een groene wijk, op slot zal gaan. Een leegstaand gebouw is geen charmant gezicht, dus ik wil er ook op aandringen dat De Volckaert het gebouw sloopt en er een aantrekkelijk park aanlegt voor de bewoners van Buurstede 15. Het liefst had ik het gebouw natuurlijk overigens gewoon in gebruik gezien, maar de wetten van Den Haag zijn ondoorgrondelijk.

Een gedachte over “Opinie: Een onzekere oude dag in Oosterhout

  • 26 november 2013 om 13:36
    Permalink

    Het is allemaal heel triest zoals nu het ouderen beleid door Den Haag over de schutting is gegooid bij de gemeentes. Maar gaan zeuren heeft nu geen zin. SAMEN de schouders er onder en elkaar helpen, hoe moeilijk is het alert te zijn voor bv je buren, echt en het maakt je leven zinvoller!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *