Satire: Speculatie op aandelen Oosterhoutse snoep- en koekindustrie

De aanwezigheid van de Turks-Spaanse filantroop en bisschop Nicolaas van Myra, leidt tot een bubble op de aandelenmarkt. Merkwaardig genoeg profiteren juist de kauwgomfabrikanten niet van deze bubble. Het zijn de chocolade en notenimporteurs die goede zaken doen. Onder hen zijn diverse bedrijven uit de Oosterhoutse snoep- en koekindustrie.

“Jaarlijks zien we een sterke piek in de markt vanaf half november tot eind december. Dit jaar is deze echter groter dan ooit. Speculaties over een tekort aan peper en speculaaskruiden zorgden voor onrust in de markt. De markt vreest dat er in het begin van december onvoldoende pepernoten en speculaas beschikbaar zullen zijn. Daarmee lijkt het op dezelfde onrust als die regelmatig op de oliemarkt optreedt.” Aldus Piet de Swarte, Speculatie specialist bij De Gulden Chocolademunterij. De algehele verwachting is dat er een volksoploop op zal treden bij handelaren en supermarken in Oosterhout. Risicogebieden zijn de Arkendonk, Zuiderhout en het centrum.

De Verenigde Naties hebben toegezegd speciale hulp uit het World Food Programma te verlenen indien Nederland het tekort niet zelf op kan lossen. Volgens diverse functionarissen heeft de snoep- en koekindustrie niets te vrezen. “Indien er tekorten optreden zullen deze opgevuld worden door extra zout-leveringen. De overheid heeft gezien de strenge winters in de afgelopen jaren een strategische voorraad zout ingeslagen. Pepernoten of gezouten noten, dat verschil merk je amper. “

“Met deze ridicule oplossing wordt het probleem alleen maar groter.” Is het gezamenlijke statement van de Oosterhoutse industriëlen. Zij zijn op dit moment bezig een noodleverantie aan peper en speculaaskruiden in te slaan. Ze verwachten hiervoor een gepeperde rekening te krijgen, welke waarschijnlijk zal worden doorberekend in de prijs van pepernoten en speculaas.

Of de Turks-Spaanse filantroop draagkrachtig genoeg is voor deze extra kosten is onbekend. Zijn telefoonlijn lijkt te zijn afgesloten en er gaan geruchten dat zijn vrolijke helpers hun gouden oorringen hebben moeten inleveren.

De politie en marktautoriteiten houden de situatie nauwlettend in de gaten. Mede omdat de filantroop en zijn helpers al in verband zijn gebracht met insluiping, huisvredebreuk en illegaal schoorsteenvegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *