Opinie: Nu in de uitverkoop, normen, waarden en privacy

vlag-halfstok

Privacy bestaat niet meer. We hadden er Snowden voor nodig om het ons te realiseren, maar privacy is geschiedenis. Alles op ‘het net’ wordt bekeken door de NSA, onze Android smartphone wordt getraceerd door Google, ons afval wordt gewogen en bij het afsluiten van een (aanvullende)zorgverzekering weten ze precies hoeveel risico je met je meebrengt. Bij dat laatste zeggen ze hooguit nog van niet.

Veiligheid en gezondheid als excuus

De overheid heeft er een handje naar. Onder het motto van veiligheid hangen er camera’s in de uitgaansstraat en worden er pats-boem even 4 drones gekocht voor 250 miljoen euro. Dat is praktisch de stuksprijs van de JSF, maar hier hoor je zelfs de PvdA niet over. Het is kennelijk politiek correct om mensen te willen bespioneren, want dat vergroot onze veiligheid. Het immer geldende argument, maar je hebt toch niets te verbergen komt dan om de hoek. Nee dat heb ik niet, maar dat wil niet zeggen dat ik er behoefte aan heb om ongevraagd een compleet archief te hebben opgebouwd. Want een hyves profiel kan ik downloaden, maar de gegevens die de NSA heeft niet.

Moraliteit

Dit hele gedoe laat iets zien wat ik een onprettige constatering vind. We gooien principes aan de kant omdat we bang zijn voor terrorisme en economische schade. Of zaken moreel zijn doet er dan ineens niet meer toe. De Royal Bank of Scotland, letterlijk Royal, want voor 80% staatseigendom, keert voor een half miljard aan bonussen uit. Dat is niet moreel als er net voor tientallen miljarden geld van hardwerkende burgers in is gepompt. Je had er niet eens meer gewerkt als de belastingbetaler de bank en daarmee je baan niet had gered. Maar het is prima om niet die burger te betalen, maar juist jezelf te verrijken. Schaam je.

Hetzelfde geldt hier in Nederland. Woningcorporaties die verontwaardigd zijn over een graai uit de kas door de overheid, maar ondertussen wel megasalarissen hanteren en bonussen uitkeren. Dat is niet moreel, maar die graai uit de kas evenmin. Denk aan allerlei semipublieke bestuurders, van hogescholen tot ziekenhuizen. Allemaal willen ze meer. We willen allemaal meer. We zijn slachtoffer geworden van het liberale, kapitalistische denken. Het doorgeschoten kapitalisme dat ten grondslag ligt aan de financiële crisis is als een roekeloze dictator die alleen door nog meer corruptie in het zadel kan blijven.

Obama

Aan de andere kant van de oceaan lijkt het erop dat één man principieel blijft staan voor zijn belofte. Obamacare, toonbeeld van een rotsvast geloof dat alle mensen hetzelfde recht op gezondheid hebben. Halsstarrige rijke republikeinen zal het een ‘zorg’ zijn. Zij plukken liever de gewone man voor een extra drone of extra NSA medewerker. Er nooit over nadenkend dat je misschien veiliger leeft in een wereld waar je laat zien begrip en respect voor anderen te hebben.

Niets geleerd

Het lijkt erop dat er in Den Haag niets is geleerd van de crisis. Het is nog steeds boekhouden wat er gebeurd. ABN Amro is door de staat gekocht en wordt nu weer voorbereid op een beursgang. Kosten 400 miljoen, om vervolgens weer ten prooi te vallen aan kapitalistisch opportunisme. Hetzelfde opportunisme als wat zich meester heeft gemaakt van de gemiddelde politicus. Ik mis het samen, het morele. Het gaat nog steeds om cijfers, niet om een samenleving die functioneert en vertrouwen in elkaar heeft. Niet om een samenleving die om die reden ook financieel gezond is en veilig is door sociale cohesie. Het gaat nog steeds om het faciliteren en goedpraten van privacy schendingen en grijpgrage bestuurders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *