Nieuws: Jaaroverzicht bouw in Oosterhout 2013

Het lijkt erop dat in 2013 bouwen weer mocht. Niet alleen door het grote aandeel wat Thuisvester gerealiseerd heeft, waardoor ze in feite als een ‘bouwmotor’ fungeren, maar vooral ook door projectonwikkelaars die het weer aandurven om te bouwen.

De bouwbranche is nog niet op volle toeren, maar dat viel te verwachten. Dat 2013 zoveel bouwprojecten kent komt vooral ook voort uit vertraagde projecten die nu wel gerealiseerd konden worden en kansen die door ontwikkelaars gepakt zijn.  In dit artikel worden de belangrijkste ontwikkelingen van 2013 op een rijtje gezet.

Laagbouw

Uitbreiding met nieuwe laagbouwwoningen was in 2013 een populair onderwerp. De vraag naar dergelijke woningen is eigenlijk niet echt ingezakt, terwijl de markt lange tijd alleen maar appartementscomplexen opleverde. Eerder werd de voormalige melkfabriek in Oosteind al omgeturnd tot woningbouwlocatie, de eerste nieuwe woningen in Oosteind sinds lange tijd, een ontwikkeling van Thuisvester.

Dat de corporatie actief aan het bouwen is zien we door het jaar heen goed. De bouw aan de Nijenrode staat op het punt te beginnen, terwijl Loevepark als bouwrijp is gemaakt en zo de eerste contouren van het nieuwe wijkje zichtbaar zijn. Eerder werd in Strijen ook al het startersproject aan de Denenburg opgeleverd. Tussen Vrachelen 2 en Den Hout wordt ondertussen gestaag verder gewerkt aan De Contreie. De eerste ontwikkelgebieden zijn zichtbaar en er komen steeds meer woningblokken in aanbouw. Tot slot is Warandepoort bouwrijp gemaakt.

Hoogbouw

In het eerder genoemde Loevepark zijn ook drie woontorens opgenomen, dat geldt overigens ook voor Warandepoort. Hoogbouw kan dus nog steeds, maar heeft wel een beperkter aandeel in de plannen. Het lijkt er sterk op dat hoogbouw wordt gebruikt om de plannen rond te rekenen.  In 2013 werd het project Trademark, waarvan nog steeds niet alle woningen verkocht zijn, opgeleverd. Het startersproject met luxe afwerking vond toch minder aftrek dan de meeste oosterhouters verwacht hadden.

Het project ‘De Harmonie’ op een gedeelte van de voormalige DIJA locatie scharen we voor het gemak onder hoogbouw, maar betreft eigenlijk een kleine ontwikkeling. Het is een project wat een tijdje in de ijskast heeft gestaan om uiteindelijk alsnog gerealiseerd te zien worden. Dat geldt ook voor het project St. Antonuishof van Thuisvester. De EDAH supermarkt die voorheen op deze locatie stond heeft nog geruime tijd leeggestaan tot er een supermarkt gerealiseerd werd met daarboven appartementen. Nieuwste stokpaard, van een ontwikkellaar, is een groep woontorens aan de Keiweg. Vooralsnog alleen in plannen en niet concreter uitgewerkt.

Zorgprojecten

Toen WSG omviel heeft Thuisvester het project Slotjesveste overgenomen. Dit wordt gebouwd in opdracht van Riethorst Stromenland en betekent een bundeling van zorgvoorzieningen. Huisartsen, apotheek en verzorgingshuis komen samen op de locatie van de voormalige Nazarethkerk. Het project zal net niet afgerond worden in 2013, maar is een blikvanger voor de wijk Slotjes-Midden. Aan de andere kant van datzelfde Slotjes-Midden wordt door Stichting Elisabeth aan huisvesting voor senioren gebouwd. Op het voormalige DIJA terrein is een woontoren verschenen voor senioren die zorg op maat willen gebruiken. Minstens zo omvangrijk was de afbouw van het nieuwe Oosterheem en de realisatie van Thornzicht, de drie woontorens waar ook zorg op maat geboden kan worden.

Industrie & winkels

Hitachi kondigde aan miljoenen euro’s in de huisvesting in Oosterhout te gaan steken, waardoor het bedrijf weer jaren vooruit kan. Door de gemeenteraad is na de succesvolle revitalisatie van Vijf Eiken ook besloten om Weststad een omvangrijke opknapbeurt te geven. Op Zuiderhout werd een Lidl-supermarkt gerealiseerd door het oude pand van autokennedie af te breken.

Doorbouwen

2014 lijkt vooralsnog niet rustiger te worden, daar wijden we nog een nieuw artikel aan. Een aantal projecten die in 2013 gestart zijn gaan ook nog in 2014 door. Hou onze site dus ook dit jaar weer in de gaten voor meer updates.

Een gedachte over “Nieuws: Jaaroverzicht bouw in Oosterhout 2013

  • 1 januari 2014 om 20:10
    Permalink

    benieuwd naar de ontwikkeling van het pdm terrein aan de bredaseweg. sinds aankoop thuisvester een / rwee (?) jaar geleden is het stil geworden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *