Opinie: Succes versus problemen

zwembad-arkendonk

Met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in mijn achterhoofd reed ik vanochtend door Oosterhout. Half filosoferend kwam ik tot de conclusie dat we het allemaal best goed hebben geregeld in Nederland. We hebben zelfs plaatsen gemarkeerd waar onze honden wel en niet mogen poepen. We rijden allemaal in een apk gekeurde en verzekerde auto. Daarvoor moeten we ook nog een  rijbewijs halen. Heb je pech dan komt de ANWB. We zijn allemaal bezig met geld verdienen. Sta je om wat voor reden dan ook even aan de kant hebben we een busje van GO! dat je op komt halen om je weer te activeren.

Iets verderop kom ik langs De Warande. Niets opmerkelijks, daar rij ik wel vaker langs, maar gisteren kreeg ik een artist impression doorgestuurd via een vriend. Een beeld van hoe het er daar uit komt te zien als de zwembadoverkappingen gerealiseerd zijn. Ik moet zeggen dat ziet er in mijn ogen goed uit. Maar ik realiseerde me ook dat er genoeg mensen zullen zijn die het nieuwe weliswaar best mooi kunnen vinden, maar die niet graag afscheid nemen van hun vaste honk. En dat plaatst ons voor een cruciaal dilemma, is er nu sprake van succes of van een probleem?

En daar komen die gemeenteraadsverkiezingen weer om de hoek. Je kunt er bij dit soort zaken vergif op innemen. Net als bij de vernieuwing van De Bussel krijg je straks een coalitie die zich op de borst klopt en een oppositie die er de vloer mee aanveegt. Want voor een nostalgist of tegenstander is het nooit goed genoeg terwijl iemand die op de stoel van vooruitgang zit, het al snel goed vindt.

Het geeft maar aan, zowel succes als een probleem zijn relatief. We zijn verwend in dit land. We kennen geen oorlog, geen echte honger en geen echte armoede. Toch hebben we problemen. Rondom de verkiezingen hebben we er altijd ineens meer, of grotere. De week erna valt het allemaal wel mee en binnen enkele weken of maanden is er altijd wel een coalitieakkoord dat al onze problemen zal verhelpen. Keer op keer raken we toch teleurgesteld in de partij die niet alles voor ons op weet te lossen. Dan zijn we boos en luisteren we naar degene die nóg ergere problemen agendeert.

But that’s the way the cookie crumbles.

3 gedachten over “Opinie: Succes versus problemen

 • 15 januari 2014 om 18:55
  Permalink

  Dank voor jullie reacties. Mark, dat is inderdaad wat ik bedoel. Overigens is er op meer plaatsen dan alleen in Afrika echte armoede.

  Dat zijn mensen die in landen leven waarin veelal geen of veel slechtere sociale vangnetten zijn dan in Nederland. Natuurlijk zijn er ook in Nederland en Oosterhout mensen die relatieve armoede kennen.

 • 15 januari 2014 om 18:26
  Permalink

  Hallo Ruben,

  Ik weet niet wat je bedoelt met ‘echte armoede’, maar naar mijn definitie is er wel degelijk echte armoede in Nederland. Niet als je vergelijkt met armoede in Afrika etc, maar daar wonen we niet.

 • 15 januari 2014 om 18:06
  Permalink

  Fijn stuk om te lezen, waar ik mij helemaal in kan vinden. Een mooie blik op de realiteit ruben! Ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *