Opinie: Warande 2.0 is mager eindresultaat

Deze week is het plan voor de verbouwing van de Warande gepresenteerd. Al ruime tijd werd reikhalzend uitgekeken naar de impuls voor dit bestaande zwembad, dat op termijn de baden Arkendonk en De Blikken zal moeten vervangen. De Warande is al jaren een succesvolle speler in de ‘zwembad van het jaar verkiezing’, maar vanaf volgend jaar zullen ze waarschijnlijk niet meer in de verkiezing buitenbad mee mogen doen. Na de verbouwing is De Warande namelijk echt een binnenbad.

In eerdere ontwerpen werd al gesproken over een overkapping van het 50 meter bad. Deze overkapping zou in de zomer geopend moeten kunnen worden. Glazen constructies met rails werden getoond, opdat er een echte buitenbeleving zou zijn. Het lot heeft echter anders beslist, het bad krijgt een vast dak met heel veel ramen. Die ramen kunnen allemaal open, maar toch is het op die manier geen buitenbad meer.

We vliegen met de makers van het filmpje mee naar de andere kant. In dezelfde setting van het 50 meter bad worden twee kleinere baden gerealiseerd. Er zijn geen speelelementen, geen glijbanen en alles ziet er vooralsnog heel klinisch uit. Eerder Zwaluwhoeve dan Warande, en zelfs Arkendonk oogt vrolijker dan wat nu voorgesteld wordt.

Mijn teleurstelling komt volgens mij voort uit twee zaken. Allereerst zijn er eerder al veelbelovende impressies getoond, waarbij de overkapping voor een groot deel kon verdwijnen in de zomer. Het sobere nieuw te bouwen deel was vervat in een stoer blok met houten afwerking aan de buitenkant. Het straalde wat uit, en dat doet het maanvormig paviljoen wat nu getekend is veel minder. Als tweede teleurstelling toch het feit dat alles binnen is, er is nauwelijks meer te spreken van een buitenbad. Tegelijkertijd heeft het nieuwe bad niet de basiszaken als whirlpools, glijbanen, duikplanken of speelelementen.

Voor een zwemvoorziening waar de stad nog jaren mee vooruit moet is de huidige opzet dus botweg matig te noemen. Het voldoet al niet aan het basisniveau waar bijvoorbeeld Arkendonk aan voldoet. Dan blijft over synergie en energiebesparing, maar dat compenseert teleurgestelde gebruikers van het buitenbad niet, en is vast ook niet aantrekkelijk om nieuwe bezoekers mee  te trekken.

6 gedachten over “Opinie: Warande 2.0 is mager eindresultaat

 • 16 januari 2014 om 23:46
  Permalink

  Wat een aanfluiting is het nieuwe bad! Dat wordt dus in de zomer niet meer naar de Warande toe! Ik ga in zomer wel in Made of Raamsdonksveer. Niet zo massaal en echt buiten zwemmen!

  De heerlijke lucht van buiten in combinatie met een gezellig uitzicht deed mij altijd goed. Nu is het gewoon een binnenbad met een deur die open kan. Zeer teleurstellend!

 • 16 januari 2014 om 22:40
  Permalink

  Dag Ruben,

  Op zich is een klinisch ontworpen bad niet per definitie slecht, maar vaak is het dan een tweede of derde zwembad binnen de gemeente. Nu gaat het om het enige zwembad binnen de gemeente dat in het verleden (lees: nu nog heden) een recreatiefunctie had. Uit het filmpje komt een deel van die recreatiefunctie niet meer naar voren, maar meer een doelmatig zwembad dat voor het grootste deel overkapt is. Ik zeg niet dat mijn beeld is hoe de Warande hoort te zijn, maar dat de situatie nu en in de toekomst nogal een tegenstelling is (ook voor de vaste bezoekers), lijkt mij wel iets dat vaststaat.

 • 16 januari 2014 om 22:37
  Permalink

  Dag Casper,

  Ik had de presentatie graag bijgewoond, maar dat ging niet in verband met werk. Zodoende is het filmpje mijn enige manier om er wat van te zeggen. Als ze de toevoegingen die mondeling blijkbaar zijn gedaan in het filmpje hadden verwerkt, had het beeld voor de burger compleet geweest. Die ziet nu een filmpje en foto’s van een klinisch zwembad zonder fun. Daarmee wordt een deel van de opmerkingen in mijn beschouwing wellicht teniet gedaan, maar komt er een communicatievraagstuk voor de gemeente en de aannemer bij ;-).

 • 16 januari 2014 om 17:24
  Permalink

  Meningen zijn persoonlijk. Ik zie het strakke van dit filmpje niet als een probleem.

  De toevoegingen van Casper vind ik prettig om te lezen. Zoals ik gisteren al zei, ik heb alleen het filmpje gezien. Het cleane concept vind je tegenwoordig in menig spa terug, mij persoonlijk spreekt het wel aan. Maar daar teken ik bij aan dat ik geen doorgewinterde bezoeker ben die al een vast beeld van ‘hoe de warande hoort te zijn’ heeft.

 • 16 januari 2014 om 16:55
  Permalink

  Op een enkel filmpje kan je geen mening stoelen, Oldeneel… Niet bij presentatie geweest?
  Ook niet gehoord over toezeggingen over whirlpool, duikplanken en ambiance? Filmpje oogt strak en klinisch, maar zo wordt het niet.
  Je hebt gelijk dat eerste impressie een ander beeld schiep, dat idee had ik ook.
  En ja, het is niet helemaal buitenbad, maar Warande heeft genoeg andere baden buiten.
  En nee, ik heb geen aandelen…
  😉

 • 16 januari 2014 om 16:26
  Permalink

  Heel erg sonde als het mooie 50 meter buitenbad verdwijnt! Geen bommetjes meer van de springtoren en geen baantjes meer trekken met het gevoel je midden in een bos te begeven. AUB college zet dit imbiciele plan niet door! Naar de Warande ga je heen voor een dagje plezier of om heerlijk baantjes te trekken. Dit nieuwe gebouw lijkt wel een zwembad in een revalidatiecentrum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *