Opinie: Vergeet de kleintjes niet

De afgelopen tijd heeft collega Wosterhouter het al gehad over een aantal partijen die hun lijst gepresenteerd hebben. Daarbij kwamen voor grotere partijen als de VVD, CDA, PvdA en GemeenteBelangen aan bod. De ‘kleintjes’ als GroenLinks, D66, Groen Brabant, Onafhankelijke Fractie en de SP zijn nog niet aan de orde gekomen. Tijd om dat goed te maken, en gelijk te kijken of zij in staat zijn een inhoudelijk item te agenderen als verkiezingsitem. 

Op basis van het huidige zetelaantal zou je de PvdA ook als kleintje moeten zien, maar ik ga even uit van de verkiezingsuitslag in 2010. En kleintje zeg ik met respect, want ook met weinig zetels kun je een invloedrijke positie innemen als je het goed speelt.

Een reden waarom de kandidatenlijsten van de kleine partijen minder aandacht krijgen in de media komt denk ik niet door het gebrek aan waardering, maar wel aan het gebrek aan nieuws. Want blijft Willem-Jan van der Zanden de lijsttrekker van GroenLinks? Ja. Hangen de zetels voor de Groen Brabant af van Cees Noltee? Ja. En kan iemand een D66’er noemen die Maarten Velds had moeten vervangen als lijsttrekker? Nee.

Opvallende wijzigingen zijn er wel, maar dan verstopt achter de zichtbare leiders als Van der Zanden en Gerard Oomen. Dat Anneth van Bruchem om privéredenen de gemeenteraad verlaat is zonde, want de raad verliest er een gedegen en op de inhoud gericht raadslid mee. Maar zij is veel minder zichtbaar in de media dan Van der Zanden, dus is het niet echt nieuws voor de krant.

Bij de Onafhankelijke Fractie staat Wim van Neutegem tegenwoordig op nummer 2. Hij heeft natuurlijk prima begrepen dat hij boegbeeld Gerard Oomen niet van de lijsttrekkersplek af kan houden.

Maar misschien interessanter dan de kandidaten op de lijst is de vraag of de oppositiepartijen het debat richting de verkiezingen kunnen sturen. Want er staat de komende jaren een hoop te gebeuren en het is zaak voor de oppositiepartijen om de eigen items een prominente plek in het debat te geven. Het alternatief is dat de coalitie de items gaat bepalen en reken maar dat zij prima weten welke items ze niet aan moeten roeren.

Ik ben benieuwd of een van de kleinere partijen een item op de politieke agenda krijgt. Welk item hoort wat u betreft centraal te staan bij de verkiezingen? Laat het in de reacties achter en wellicht dat een van de partijen het op pakt.

4 gedachten over “Opinie: Vergeet de kleintjes niet

 • 18 januari 2014 om 11:11
  Permalink

  @Mark voorspellingen? verwachtingen? what’s in a name.
  Maar ik besef me nu dat ik in mijn reactie een partij ben vergeten. En wel GroenLinks. En dat terwijl Groenlinks zo’n sympathieke club is. Nu met zijn tweeën in de gemeenteraad vertegenwoordigd. Gaat Groenlinks nu eindelijk de verkiezingsoverwinning boeken waar Willem-Jan van der zanden al jaren naar hunkert? Er is zelfs dispensatie aan de fractievoorzitter verleend om nog eenmaal de GroenLinks kar te mogen trekken. Maar wat is het toch dat het steeds net niet lukt met GroenLinks. Ondanks zijn intelligentie, scherpte en welbespraaktheid lukt het de lokale GroenLinks voorman maar niet om een plek te verwerven aan de “grote mensentafel”. Willem-Jan wordt door heel de raad gerespecteerd en gewaardeerd. Maar als het puntje bij het paaltje moet komen, blijkt dat Willem-Jan toch plaats moet nemen aan de kleine jongens tafel. Wie het weet mag het zeggen.

 • 17 januari 2014 om 21:09
  Permalink

  Leuke voorspellingen Peter. Ik denk dat het iets anders zal uitpakken her en der. Maar het wordt hoe dan ook interessant.

 • 17 januari 2014 om 17:31
  Permalink

  Belangrijk voor mij is dat Oosterhout haar huishoudboekje op orde krijgt. Minder geld besteden aan subsidies voor kunst, cultuur en andere ‘speciale’ groepen. Ook vind ik het belangrijk dat er meer geld terug vloeit naar de Oosterhouter.

  Concreet:
  – Mindering subsidie H19, nu € 812.636,00
  – Stoppen met staatssteun voor sporten(Hockey, Voetbal, Tennis), nu ruim €40.000
  – Stoppen subsidies voor musea, nu ruim €100.000
  – Stoppen met Huis van Amateurs, nu €139.000
  – Stoppen met subsidies voor ouderenbonden, nu €10.873

  Met deze bezuinigingen kom je al op €1.000.000 uit! Tel uit je winst!

  Dat Oosterhout zijn geld zo verprutst aan elitaire sporten, cultuur en ouderen baart me zorgen. Dit komt niet de gewone Oosterhouter ten goede!

 • 17 januari 2014 om 16:49
  Permalink

  Laten we eerst met elkaar de uitslag van de #GR2014 afwachten. Er zou namelijk zomaar een boel kunnen veranderen. De huidige coalitie van VVD, Gemeentebelangen, CDA, en PvdA heeft met zestien zetels nog een meerderheid van één zetel. Politiek gezien geen ruime marge. Zeker niet in de de raad van Oosterhout, waar het vaker gaat om ego’s dan om inhoud.
  De verwachting dat de PvdA geen grote verkiezingsoverwinning gaat behalen is reëel. gedonder in de partij heeft zich vertaald in afsplitsingen. Ik denk dat van Opzeeland nog vaak zal verzuchten: “Dickie bedankt”. Het zal voor de sociaal-democraten al een prestatie zijn twee zetels te behouden.
  De VVD doet het gewoon goed. Hier in Oosterhout dan. Landelijk maken de liberalen zich niet populair bij een groot gedeelte van de kiezer. Er wordt behoorlijk bijgedragen aan de sloop van de verzorgingsstaat. Grote zetelgroei lijkt er dus ook bij de VVD ook niet in te zitten.
  De andere regentenpartij die Oosterhout rijk is, Gemeentebelangen lijkt ook wat onrustig. In deze raadsperiode een fractievoorzitterswissel en een fractielid dat voortdurend, als hardwerkend ondernemer, met de gemeente overhoop ligt. Of het nu gaat om illegaal posters plakken of gaten boren in het asfalt. Het geeft toch een wat onrustig beeld. Gemeentebelangen mag zich gelukkig prijzen met de wethouder die zij leveren in de huidige coalitie. Een wethouder die haar besluiten begrijpelijk weet uit te leggen. Al een kunst op zich.
  Als laatste coalitie partij hebben we het “good old CDA”. Dat lijkt van de gevestigde partijen haast de enige die inzet op vernieuwing op hun kandidatenlijst. Dit is ook ingegeven door het aanstaande vertrek van Mister CDA, de lopende gemeenteraad-Wikipedia, Piet de Jong. Maar ja, het probleem van het CDA is en blijft nu eenmaal een beetje vlees noch vis. Het huidige college moet billenknijpend afwachten of zij meerderheid voldoende gaan vergaren om door te kunnen. Los van de vraag of de individuele coalitiepartijen wel door willen.
  Liggen dan de grote kansen bij de huidige oppositiepartijen? Gaat D’66 van Maarten Velds profiteren van het landelijk succes van Pechthold?
  D’66 heeft met Marleen Hemmer wel een spannende nummer 2 op de lijst. Naar drie zetels of misschien zelfs vier, het kan raar lopen.
  De meest spraakmakende partij in de raad verdient die titel door consequent te zwijgen. OosterhoutAnders is in mijn ogen een schande voor de lokale politiek. Maar ze hebben wel een vaste groep stemmers. Ik hoop dat de kiezers die op deze twee raadsleden hebben gestemd zich wel gaan afvragen wat de OosterhoutAnders fractie heeft bijgedragen. Wat mij betreft een verlies van twee zetels, maar laat de democratie maar zegevieren.
  Zo’n andere wonderbaarlijke partij is GezondBurgerVerstand. Die partij lijkt slechts één belang te dienen. En dat belang ligt richting den Hout. Zelden worden de leden van GBV betrapt op het doen van zinnige uitspraken. Toch zijn ze goed voor vier zetels in de raad. Gezien de prestaties van GBV moeten ze wel een paar inleveren. Gaat het dan eindelijk gebeuren voor Gerard Oomen met zijn Onafhankelijke Fractie. Na zoveel jaren van zwoegen en de titel kampioen campagne-voeren mogen voeren, komt er dan eindelijk een zetel bij. Het is hem gegund. Regelmatig slaat Oomen namelijk in de raad de spijker op zijn kop. Als iemand een extra zetel gegund wordt is het Gerard.
  Dan hebben we nog de Johan Cruyff van de lokale politiek: Cees Noltee met zijn GroenBrabant. Met zijn “zolang-ik-praat-kan-een-ander-niets-zeggen-tactiek” weet hij nog menigeen in de gordijnen te jagen. Samen met zijn kompaan uit Oosteind lijkt duurzaamheid het devies. Maar zij de twee zetels van GroenBrabant nog wel zo duurzaam. Noltee is de jongste niet meer, maar hij is GroenBrabant.
  Als u mee heeft geteld zijn er nog twee zetels over. Eentje daarvan is voor de SP. De Socialistische Partij die in Oosterhout al tijden tegen een tweede zetel aanhangt. En misschien ook wel terecht. Consistente politieke lijn, principieel en vaste achterban. Gaat het Mark Vissers dit keer lukken te profiteren van de landelijke voorspoed? Het is hem gegund. Vissers is een frisse verschijning in de Oosterhoutse raad. Spitsvondig, scherp, met humor en voortdurend op de inhoud.
  De laatste zetel gaat bezet worden door Pro Oosterhout. Een nieuwe partij in Oosterhout opgericht door Paul Kerseboom and company. Uit onvrede zich teruggetrokken van de kandidatenlijst van de PvdA, kreeg hij door “het bommetje van Dick”een raadszetel in zijn schoot geworpen. In recordtempo lijkt Pro Oosterhout een gedegen organisatie te hebben opgebouwd. Met voor kiezers herkenbare kernwaarden. Daar zou zo maar iets moois uit voort kunnen komen.
  Maar hoe dan ook; laten we eerst de kiezer maar eens spreken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *