Opinie: Pro Oosterhout wordt de verrassing van 2014

Pro Oosterhout
Bron: Pro-Oosterhout.nl

Toen Paul Kerseboom zijn afscheiding in december bekend maakte moet dit ongetwijfeld tot veel verbazing hebben geleid. Zit Oosterhout wel te wachten met zoveel ‘splinterpartijen’ op nog een afsplitsing? Toch bleek Paul Kerseboom zijn zaakjes goed op orde te hebben. Hij presenteerde een lijst met veel frisse energie en frisse standpunten. Ook blijkt de partij de burger centraal te stellen in zijn campagne. 

Veelzijdige lijst
Pro Oosterhout heeft een bijzondere sterke lijst in korte tijd weten vast te stellen. Op 1 is de oprichter, Paul Kerseboom, die geen onbekende is in de Oosterhoutse gemeenteraad. Zijn lijsttrekkerschap lag dan ook voor de hand, gezien hij de zetel van Dick Bisschop kon meenemen.  De andere mensen op de lijst lijken deels de mede-ondertekenaars tegen Bisschop en Bode te zijn, te weten Diana Nooten en Jan Beijer. Jan Beijer zal hierbij op plek 2 van de lijst een goede aanvulling voor Kerseboom kunnen zijn. Annemarie Verbunt, laatste op de lijst, was eerder ook een prominent PVDA lid. Verbunt lijkt een goede aanvulling te zijn op de lijst mede omdat ze is in Oosterhout geen onbekende is.

Naast een deel van de ontevreden PVDA’ers heeft de partij meer capabele Oosterhouters weten te strikken. Zo is de nummer 3 op de lijst Anita van der Schriek, oud Frencken medewerkster; waarbij ze voor de oud leerlingen geen onbekende is. Op plek 4 staat het bekende Twitterfenomeen Peter de Hoogh,  hij volgt al jaren de Oosterhoutse politiek en weet op Twitter dit niet ongezien voorbij te laten gaan. Deze kennis van de Oosterhoutse politiek kan handig zijn bij eventuele onderhandelingen. Ook de lokale ondernemers Peter Suurland en Anton Boot geven de partij body, het is een mooi tegengewicht tegen de rest van de lijst. Tot slot heeft de lijst nog echte Oosterhoutse cultuurliefhebbers: Liesbeth Lente uit de toneelwereld en kunstenares Diana Nooten.

De veelzijdige lijst maakt de partij krachtig. De partij heeft naast de culturele organisaties(Parkfeest, Stichting B.O.C.K.) ook kennis van politie, ondernemerschap, onderwijs en verslavingshulp; dit alles maakt de lijst een gevarieerde mix van cultuur, kennis en netwerk.

Betrokkenheid met Oosterhout
Doordat Pro Oosterhout zich als een typische Oosterhoutse partij weet te manifesteren kan het wel eens een serieuze bedreiging vormen voor PVDA in Oosterhout. Met (oud) actieve PVDA’ers als gezicht kan de partij zich uitermate profileren als alternatief voor het falen van de PVDA de afgelopen tijd. Ook interactieve inspraak staat hoog bij Pro Oosterhout op de agenda. Het wordt nog een verrassing hoe de partij dit wil bewerkstelligen.

De partij probeert ook constructief te zijn in de Oosterhoutse politiek en nam mede daarom niet deel aan de ludieke actie tegen het college. Als de partij dit door weet te zetten in een goede verkiezingsuitslag zou coalitiedeelname zo gek nog niet zijn. De nieuwe PVDA zal nog instabieler zijn bij een eventuele move van Van Opzeeland. Waardoor een constructieve partij als Pro Oosterhout zijn winst kan pakken.

Kritiekpuntjes
Toch heeft de partij wat zwakheden waar door tegenstanders optimaal gebruik van gemaakt kan worden. De partij pleit voor een coffeeshop wat een gevoelig onderwerp is voor de Oosterhouters. Dit punt zou veel ouders met (jonge) kinderen wel eens kunnen afschrikken. Ook de hoge agendering van kunst, cultuur en erfgoed maakt dat de iets rechtse stemmer niet snel op de partij zal afstemmen.

Met VEERkracht de verkiezingen in
De partij heeft als slogan, met VEERkracht de toekomst in. Deze slogan lijkt goed aan te sluiten bij de energie die in partij leeft. Als de partij deze energie weet vast te houden zou het zomaar eens de verrassing van 2014 kunnen worden. Voor zowel SP, GroenLinks als PVDA lijkt Pro Oosterhout een serieuze bedreiging. Iets waar we nog veel van gaan horen denk ik zo!

4 gedachten over “Opinie: Pro Oosterhout wordt de verrassing van 2014

 • 7 maart 2014 om 16:54
  Permalink

  Mensen stem allemaal op pro oosterhout. Zodat ik mijn coffeeshop kan openen.

 • 12 februari 2014 om 20:59
  Permalink

  Verdacht reclamepraatje.

 • 12 februari 2014 om 18:05
  Permalink

  Pro Oosterhout kan zeker een grote winst boeken. Zeker als zij ook de kiezers van Groen Brabant weten te bereiken. De partij van GroenBrabant is alleen maar bekend om zijn gezeik en wegloperij, weinig constructief als Pro Oosterhout lijkt te ogen.

  Hopelijk pakt Pro Oosterhout naast GroenBrabant ook stemmers van de PVDA en GBV mee! Pro Oosterhout lijkt er tenminste echt voor te willen gaan, iets wat we jaren in Oosterhout hebben gemist!

 • 12 februari 2014 om 17:47
  Permalink

  Eerst de programma’s van bijna alle partijen maar eens fileren!
  PVDA, VVD en Je zus red vallen sowieso al af op resp arrogantie van de macht en kerk en staat horen gescheiden te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *