Opinie: Goed onderwijs in dorpen is noodzakelijk voor het dorpsleven

Voorschool

Eindelijk krijgt De Marcoen in Dorst geld voor renovatie en uitbreiding van het schoolgebouw. Dat het lot van de school tijdenlang vasthing aan een multifunctionele accommodatie is de hoofdreden van de vertraging. Dat mag niet meer voorkomen, onderwijs is voor dorpen namelijk enorm belangrijk.

Om het maar even op z’n botst mogelijk te zeggen, er zijn nauwelijks nog voorzieningen in de dorpen. Het dorpshuis en de basisschool zijn daarmee de hoeksteen van de samenwerking geworden. Daar gebeurt het dorpsleven en ontmoeten bewoners elkaar. Bij een school is dat een soort sociale verplichting, het brengt ouders samen, waardoor ze elkaar ook op andere vlakken kunnen helpen.

Goed onderwijs in het dorp zorgt ervoor kinderen ook in het dorp naar school blijven gaan, en zo de gemeenschap blijven voeden. Een enorme trek naar scholen in de stad zou voor de demografische piramide rampzalig zijn, omdat daarmee ook het draagvlak voor de laatste voorzieningen zou vervallen.

Dat er nu geld beschikbaar is voor De Marcoen zou een mooi precedent moeten zijn voor eventuele plannen in andere dorpen. Dat we kinderen in hun eigen omgeving goed onderwijs kunnen geven, levert voordeel op voor de hele omgeving, en dat houden we wat mij betreft tot in jaren zo.

2 gedachten over “Opinie: Goed onderwijs in dorpen is noodzakelijk voor het dorpsleven

  • 30 maart 2014 om 20:17
    Permalink

    Hier is goed de theorie van Christaller goed op te passen, men moet eenmaal gewoon onderwijs in dorpen en wijken aanbieden, omdat de drempelwaarde en het verzorgingsgebied van een school niet zo hoog zijn. Het is funest voor een dorp als een school zou moeten sluiten, omdat dan het dorp een essentieel voorziening mist

  • 27 maart 2014 om 20:30
    Permalink

    Dit verhaal moet je wat mij betreft zelfs vertalen naar het niveau van wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *