Longread: Jongerenwerk nieuwe stijl

Logo Surplus

Surplus Welzijn is in Oosterhout de organisatie voor welzijn. Eén van de vele taken is jongerenwerk. Jamie Kankam en Roos Spekman zijn jongerenwerkers en geven een kijkje in hun dagelijkse bezigheden.

Cultuurverschil

Preventief jongerenwerk heeft jeugd als belangrijkste doelgroep. In deze levensfase kan de jongerenwerker de brug slaan tussen verschillende generaties. Een gevoel van overlast kan voortkomen uit een verschil in culturen. Een negatieve benadering is dan de makkelijkste weg, maar biedt geen oplossing. Wanneer een buurtbewoner aangeeft overlast te ervaren van jongeren, kan de jongerenwerker als intermediair optreden, hierdoor wordt een conflict vermeden en kan wederzijds begrip opgebouwd worden. Daar zijn zowel jongeren als buurtbewoners bij gebaat.

Vraag en antwoord

Surplus maakt gebruik van netwerkpartners om frictie tussen groepen jeugd en bewoners op te pikken. Dit netwerk is breed en bestaat uit Politie, Gemeente, scholen en buurtbewoners en is bereikbaar via diverse kanalen. Social media en straatwerk geeft daarbij een goede inkijk in de leefwereld van jeugd. Het uitgangspunt is sociale cohesie te versterken binnen de wijken. Bereikbaarheid en zichtbaarheid staan daarbij voorop. Transparantie is daarin een belangrijke drijfveer, de jongerenwerker staat open voor de vraag en kent de wegen naar een antwoord. Vraaggericht jongerenwerk staat dus centraal, waarbij zelfs zorgvragen mogelijk zijn.

Vertrouwensband

Jongeren hebben behoefte aan een uitlaatklep. Jongerenwerkers bieden die gelegenheid door daar te zijn waar jongeren ook komen. De verhalen en inbreng van jeugd krijgt daardoor een prominente plek. In vertrouwen wordt begrip getoond en over eventuele oplossingen nagedacht. Veel jongeren staan negatief ten opzichte van instanties als school, justitie en ouders. Juist dan is iemand die je kan vertrouwen erg belangrijk.

Trots

Als je als jongere in de eigen buurt aan je toekomst kan werken, schept dat een gevoel van trots. Dat voorkomt ook overlast en ontsporing en daarom werken jongerenwerkers preventief. Dat werkt voor jongeren die de aansluiting met de maatschappij dreigen te missen, maar ook voor jongeren die de aansluiting zelf verbroken hebben. Door hen in beeld te houden en te vragen wat zij nodig hebben, blijft er een levenslijn.

Opzoeken

Wanneer jongerenwerkers de straat opgaan, is dat niet met een pretpakket om iedereen blij te maken. Het luisterend oor, gecombineerd met het netwerk, zorgt voor een sterke positie. De vertrouwensband blijft op die manier intact en er wordt naar een betere toekomst gewerkt. Verval en recidive wordt op die manier beperkt.

Dichtbij, actief en persoonlijk betrokken zijn loont, want: “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Wie bezuinigt op aandacht voor de jeugd, ontvangt later de rekening’’

Een gedachte over “Longread: Jongerenwerk nieuwe stijl

  • 20 mei 2014 om 21:05
    Permalink

    Leuk dat jullie hierover bloggen. Ik kom regelmatig in de Bunthoef en wat jullie zoals in de Hangout doen is voor mij nog een beetje een blinde vlek. Ik word nu nog nieuwsgieriger: hebben jullie zin hier vaker over te bloggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *