Opinie: Wat kunnen we van de coalitie verwachten?

Coalitieakkoord

Op woensdag was het zover, de handtekeningen zijn gezet en het coalitieakkoord is gepresenteerd. Oosterhout heeft dus weer een coalitie met een mandaat en kan aan de slag. Uitdagingen zijn er genoeg, ambities en de drang om te bewijzen ook. Genoeg om ons de komende jaren mee bezig te houden dus.

De inhoud van het coalitieakkoord tussen Gemeentebelangen, VVD, CDA en SP lag een week voor de presentatie al buiten. De collega’s van Storp.nl krijgen de complimenten voor hun primeur. Een eerste blik op dat akkoord laat in ieder geval zien dat de vier partijen de tijdsgeest goed aangevoeld hebben, en daarmee positieve intenties aan het papier hebben toevertrouwd. Maar diezelfde ambities vormen ook meteen de valkuil.

Want een coalitie die burgers en bedrijven eerder en actiever bij het beleid wil betrekken krijgt ook te maken met burgers die teleurgesteld worden. Want niet iedereen kan gelijk krijgen. Als er na een open procedure met verschillende meningen een besluit genomen wordt, dan vraagt dat ook volwassenheid van degenen die meegedacht hebben in het proces. Helaas kent Nederland nog een te grote groep in de samenleving die denkt in de trant van “de gemeente neemt mijn mening niet over, dus er wordt helemaal niet naar burgers geluisterd”.

Als wij als inwoners van Oosterhout in staat zijn om dat negatieve verhaal achterwege te laten, dan kunnen we een cultuur ontwikkelen waarin er echt naar burgers geluisterd wordt. Dat kan alleen maar bereikt worden als de gemeente de gemaakte keuzes ook goed uitlegt. Want een goede uitleg over een afweging kan al een hoop teleurstelling wegnemen, en zelfs vertrouwen voor volgende trajecten opbouwen.

Het is positief om te zien dat het gelukt is om een coalitie te vormen met de SP, als grote winnaar van de verkiezingen is dat ook terecht. Het is wel de vraag hoe stabiel de partij is. Mark Vissers staat bekend als een bekwaam en realistisch politicus die weet hoe hij resultaten moet behalen, maar de SP-fractie is totaal nieuw. En voor een activistische partij als de SP zal het wennen worden om regeringsverantwoordelijkheid te dragen. De partij laat in andere gemeenten en het provinciebestuur zien dat het kan, maar het vraagt wel inspanning.

Slechts één nieuwkomer in het college zal de slagkracht van het college vergroten, Marian Janse, Jan Peters en Marcel Willemsen weten wat het wethouderschap betekent en kunnen dus gelijk aan de slag. Dat is anders dan vier jaar geleden, toen drie van de vier wethouders nieuw waren.

Een ander punt waarvan ik de uitvoering met interesse ga volgen is de ruimte die de coalitie biedt aan de oppositie. De afgelopen jaren hebben ik en mijn collega’s al meermaals de oproep aan de coalitie gedaan om minder vooraf dicht te timmeren, maar juist ook samen met de oppositie te werken. Die ruimte lijkt de oppositie nu te krijgen, maar ik ben benieuwd hoe het in de praktijk uit gaat werken. Ook van de oppositie vraagt dit iets, want op belangrijke kernpunten uit dit coalitieakkoord moeten ze geen ruimte verwachten, daarbuiten is wel nog voldoende te realiseren voor de oppositie.

Een frisse start, naar buiten gericht en met een gevoel van ontspannenheid richting burgers en oppositie. Zoveel invloed kan het verdwijnen van de PvdA uit de coalitie dus hebben.

4 gedachten over “Opinie: Wat kunnen we van de coalitie verwachten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *