Opinie: Ode aan de bieb

Logo_Theek5b

Theo Peeters stuurde een tweet de wereld in, refererend aan een artikel uit de krant. Een leerlinge van het Oelbert had een ode aan de bieb geschreven. Niet de oude bibliotheek die op dit moment gesloopt wordt, maar de bieb in het centrum, in het oude Rabobank gebouw. Nu staan Oelbertleerlingen erom bekend creatief en eigenzinnig te zijn, dus dat ze een mooi gedicht af kunnen leveren is niet verbazend. Dat het gedicht iets uitspreekt wat onder veel oosterhouters leeft is echter wel duidelijk.

Sinds de bibliotheek op het Arendsplein gevestigd is lopen mensen daar een stuk makkelijker binnen. Goed het is wel even zoeken, want je moet via de zijkant naar binnen, maar het is er op elk moment van de dag druk en gezellig. Een zwartkijker zou kunnen stellen dat dit aan de gratis krant en koffie ligt. Die krant kon in het oude filiaal ook al gratis gelezen worden en de koffie lijkt mij bijzaak, die was vroeger ook niet duur.

Ik ben niet kapot van oude retail theorieën over anchors (aantrekkende winkels) in winkelcentra. In het huidige model gebeurt dit echter wel. Aan een doodse kant van Arendshof is een publieke functie geplaatst die uitnodigt om te combineren met een bezoek aan de rest van het centrum. Dat komt door de locatie, maar ook door de warmte van het gebouw zelf, zowel binnen als buiten.

Dat besluiten niet meer terug te draaien zijn is duidelijk, de bieb gaat weer terug naar het Santrijngebied. De geleerde lessen van de lokatie Arendsplein kunnen dan echter wel meegenomen worden. Hopelijk wordt er voor het Rabobank gebouw dan een nieuwe trekker gevonden, al eens gedacht aan H19, de lift is alvast ingebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *