[OPINIE] Tijdelijk busstation kan eigenlijk niet

Busstation Oosterhout © Veolia Transport
Busstation Oosterhout
© Veolia Transport

Oosterhout krijgt eindelijk een nieuw busstation. Niet bij het ziekenhuis, waar wel onderzoek naar is gedaan. Ook niet op het Schapendries, wat een prachtige plek zou zijn om mensen aan de poort van het centrum te ontvangen. Het nieuwe busstation wordt gebouwd op de plek van het oude busstation aan de Leijsenhoek.

Nieuwbouw op verkeerde locatie

Dat de tijden daar zijn veranderd kan iedereen zien. La Venezia werd een wooncomplex, de Stationsherberg werd een wooncomplex en om het busstation heen werd De Touwbaan gebouwd. Veel meer woningen dan vroeger dus, wat de bouw van een nieuw busstation daar niet logisch maakt. Maar het komt er op zijn minst een stuk beter uit te zien dan wat er stond, een schrale troost voor wie de treurige boel die nu gesloopt is heeft gekend.

Gevaarlijk tijdelijk busstation

Pal aan de rotonde van de Sint Antoniusstraat met de Ridderstraat en de Hoogstraat is een tijdelijk busstation ingericht. Concreet betekent dat een paar strepen op de weg en een grove inperking van de ruimte voor fietsers en voetgangers. Dat bij bussen ook mensen uit moeten stappen, heeft de gemeente doen besluiten een zeer smalle uitstapstrook op de stoep in te tekenen. Het is er dus niet veilig, een tijdelijke oplossing die zo link is dat je er niet voor verantwoordelijk wil zijn.

Ontmoediging gebruik openbaar vervoer

Daarnaast ligt het station niet op de route naar het centrum. De dichtstbijzijnde halte is nu aan de kruising Ridderstraat-Keiweg gelegen. Waar men voorheen dus relatief dicht bij het centrum uit kon stappen, is de afstand nu aanzienlijk vergroot. Dat zal niet meewerken aan de populariteit van de bus.

Bouwtijd

We moeten bovendien nog even doorbijten, want de werkzaamheden duren tot 2015. Tot die tijd moeten we het dus doen met een beperkt en bovenal gevaarlijk busstation. Het is echter nog niet te laat om maatregelen te nemen. Voor een tijdelijke situatie die zo lang duurt, kunnen wel ruimtelijke ingrepen worden gedaan om een tijdelijk busstation te realiseren.

Wat mij betreft zou de parkeerplaats Schapendries tijdelijk opgeheven worden om het busstation daar te huisvesten. Kiest de gemeente daar niet voor, zorg dan dat de situatie voor alle gebruikers veiliger wordt.

2 gedachten over “[OPINIE] Tijdelijk busstation kan eigenlijk niet

  • 23 september 2014 om 22:25
    Permalink

    Goed artikel! Ikzelf vermijd het tijdelijke busstation nu volledig, en stap in op verscheidene bushaltes die (te) ver van het centrum liggen. Uitstappen doe ik op de Keiweg, waarna ik een twintig minuten naar huis moet lopen. Goede (e.g. beveiligde, goed verlichte, overdekte) fietsvoorzieningen zijn er ook niet. Een verplaatsing van het tijdelijke busstation, of het heroverwegen van het lange-termijn beleid met betrekking tot een aantrekkelijk busstation zijn vereist.

  • 23 september 2014 om 20:35
    Permalink

    De “tijdelijke ” situatie is zeker niet ideaal. Maar ook hier geldt samen ff slikken, Samen proberen om niet alleen maar negatief te kijken, maar oplossingen bedenken om deze situatie te optimaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *