[ANALYSE] Sluiting DA en Pour Vous Abels slecht voor winkelstad

© Ook van Wosterhout
© Ook van Wosterhout

In korte tijd zijn een aantal berichten over winkelsluitingen naar voren gekomen. Zo sluiten drogisterij DA en parfumerie Pour Vous Abels hun deuren. Deze winkels zijn op zichtlocaties in het winkelcentrum gevestigd.

Zichtbare leegstand in Arendshof 1
In Arendshof 1 was de leegstand niet eens zo enorm zichtbaar. Een pand in een uithoek richting Heuvel, de zaak van Ko en Flo en de Hi-winkel stonden kortstondig leeg, maar zijn nu ook weer gevuld. Respectievelijk komen hier een verzorgingswinkel, een sappenbar en Arke reisbureau voor terug.

Het zal straks zeker opvallen dat de zaak van Pour Vous Abels leeg is. Wie verder doorloopt ziet dat de opheffingsuitverkoop bij COMO, tegenover Het Goudhuisje, weer is gestart. Het blijft onduidelijk of deze zaak daadwerkelijk weg zal gaan. De zorgenkindjes nabij HEMA en Beins blijven zorgenkindjes, de panden lijken niet te verhuren, misschien wel omdat het gros van het publiek via HEMA het winkelcentrum uitloopt.

Meer tegenslag voor Arendshof 2
In Arendshof 2 staat een behoorlijk aantal units leeg. Een van deze units wordt op dit moment omgebouwd tot Pietenhuis (tegenover SNS Bank), maar dan resteren er nog voldoende lege units. Aan de rechterkant de unit van Music Corner, aan de linkerkant meerdere leegstaande panden. In het hart van Arendshof verdwijnt DA straks. Op een centrale locatie is straks een lege pui te zien. De Halfords betreft een franchise-vestiging, die blijft open en gaat mogelijk verder onder een andere naam.

Nog steeds leegstand Bouwlingcentre
In het Bouwlingcentre lijken de panden van VVV/ANWB en nabij Bristol lastig te verhuren. Daarmee kunnen we stellen dat Bouwlingcentre net als Arendshof last heeft van verminderde interesse.

Winkelstraten kwakkelen
Voor de dierenwinkel aan de Keiweg, de wooninrichter aan de Kerkstraat en de Free Record Shop in de Arendstraat zijn nog geen nieuwe huurders gevonden. Aan de Keiweg is wel een andere zaak in de voormalige Bram Ladage, gekomen. Het betreft Deli Time, een take-away wokrestaurant. Rietveld is inmiddels naar het voormalige postkantoor verhuisd.

Zwakke branches
Dat twee soortgelijke bedrijven tegelijk sluiten is opvallend. Beide bedrijven zijn gevestigd op een A-locatie in het winkelcentrum en zijn op die manier verzekerd van aanloop. Een andere branche waar het slecht gaat is de reisbranche. D-Reizen houdt op dit moment al haar vestigingen tegen het licht, terwijl Arke ervoor kiest een nieuwe vestiging te openen. TUI, het moederbedrijf van Arke, had eerder overigens een reisbureau in Arendshof 2. Mode kent ook winnaars en verliezers. Kik is in staat een nieuwe winkel te openen, terwijl de buurman  telkens tussen twijfelen en doorzetten lijkt te moeten kiezen. De weg naar herstel lijkt daardoor nog erg lang.

3 gedachten over “[ANALYSE] Sluiting DA en Pour Vous Abels slecht voor winkelstad

 • 15 januari 2015 om 15:06
  Permalink

  De leegstand tussen Beins en Hema kun je ook wel eens aan het licht houden bij de verhuurders. Naar wat ik van ex-huurders heb begrepen is de prijs ook aanzienlijk. Nu is dit een feit wat over het hele land nog wel speelt, verhuurders wordt eens wakker….

 • 15 november 2014 om 14:07
  Permalink

  4 tot 6% frictieleegstand voor een binnenstad is gezond. heb je cijfermatig gekeken naar de leegstand in de binnenstad? Ik denk dat het namelijk wel meevalt…

 • 14 november 2014 om 11:38
  Permalink

  Logisch dat ze weggaan! Wie wil er nou nog fysiek winkelen in dit lelijke winkelcentrum? Veel rotzooiwinkels, leegstand en massaketens maken de stad niet echt aantrekkelijk voor klanten. Een dagje weg, dan ga je niet naar Oosterhout.

  Door de week heb ik geen tijd om te winkelen. De zondag zou ik liever komen, maar dan is de stad dicht! Functioneel winkelen doe ik via de computer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *