[OPINIE] Oosterhout als drugsproducent

Bron: wietforum.nl
Bron: wietforum.nl

Wietteelt, wie betrapt wordt hangt straf, boete en huisuitzetting boven het hoofd. Eens in de zoveel tijd zijn er gerichte acties om wietteelt tegen te gaan. Steevast worden dan veel planten aangetroffen, er is stroom afgetapt en niet zelden gebeurt het in huurwoningen van Thuisvester. Dan vraag ik mij af waarom mensen zich toch elke keer weer in dat risico storten.

Criminaliteit

Iedere stad heeft zo’n zijn specialiteiten als het om criminaliteit gaat. Tilburg staat er bijvoorbeeld om bekend om de hoofdstad van de wietteelt te zijn, terwijl Amsterdam op het gebied van woningovervallen bovenaan staat. Dat in Oosterhout in korte tijd veel wiettelers zijn opgepakt, laat zien dat de inkomsten blijkbaar opwegen tegen de risico’s. De grote jongens lijken echter buiten schot te blijven, anders had de politie daar ongetwijfeld mee uitgepakt in een groot persbericht. West-Brabant moet dan wel een grote afzetmarkt hebben voor softdrugs, aangezien er meerdere grote kwekerijen per week opgerold worden.

Crisis

Regelmatig zijn bewoners van huurwoningen betrokken bij wietteelt. Opmerkelijk, omdat de voorwaarden van onder andere Thuisvester erg duidelijk zijn. Wietteelt leidt tot huisuitzetting. Voor huurders niet echt een florissant uitzicht. Aan de andere kant komen veel huurders nog maar net maandelijks rond. Het telen van wiet is dan zeer risicovol, maar ook erg lucratief. De getallen waar grote dealers mee komen moeten dan ook wel erg verleidelijk zijn. Vanuit corporaties is er wel advies, maar of dat voldoende is?

Elektriciteit

Veel illegale wiettelers tappen stroom af. Dat is behoorlijk gevaarlijk. Door te rommelen met de kabel, passeert een deel van de geleverde stroom de meter niet meer. De hoeveelheid energie die binnenkomt via die hoofdaansluiting is echter pittig, een opdonder is dodelijk. Daarnaast ontstaat er een veel groter risico op brandgevaar. Voor niemand prettig, maar ook hier valt op hoeveel mensen even die aanpassingen maken. In veel gevallen wordt het extra verbruik ontdekt, en worden kosten voor reparatie van de meterkast doorgerekend. Een behoorlijke boete voor een gewoon huishouden.

Stadswiet

Veel politici claimen dat stadswiet de oplossing is. Een gemeente die zelf softdrugs gaat verbouwen, om zo het criminele netwerk op te rollen. In principe niet zo’n gek idee, totdat ik bij het punt kom van werknemers. De huurder waar de zolder van gebruikt wordt, is tevreden met een beperkt deel van de winst. Indien een gemeente stadswiet gaat verbouwen, zal dat gebeuren met ambtenaren. Daardoor is de kostprijs van stadswiet nog altijd hoger dan die van risicovolle illegale wiet, en zal het onderliggende systeem blijven bestaan.

Oplossingen

Het probleem van illegale telers is niet zomaar te tackelen. Daar zijn doordachte oplossingen voor nodig. De netwerken van wietteelt bestaan al decennia en weten continu te overleven. Alleen een afbraak van bestaande systemen en een goed alternatief kunnen dat doorbreken. Daar zit de uitdaging voor de komende jaren.

7 gedachten over “[OPINIE] Oosterhout als drugsproducent

 • 15 december 2014 om 23:39
  Permalink

  Alcohol wordt momenteel hard aangepakt door de overheid om overmatig gebruik tegen te gaan, waar ik ook voorstander van ben en daarom moet de overheid niet soft worden tegen drugs maar juist de strijd intensiveren. Gebruikers moeten geholpen worden, dealers en kwekers moeten echt keihard aangepakt worden, zero tolerance. NOOIT EEN COFFEESHOP IN OOSTERHOUT !!

 • 9 december 2014 om 12:06
  Permalink

  De feiten spreken boekdelen: Legaliseren en reguleren is de enige optie. Als een harddrug als alcohol op grote schaal gereguleerd kan worden gebruikt (hallo, Klappeijstraat!), dan mag dat voor een softdrug als wiet ook geen probleem zijn. Verschillende steden hebben dit begrepen (in totaal 41 gemeenten met o.a. Amsterdam, Eindhoven), hopelijk sluit Oosterhout zich hier snel bij aan.

 • 8 december 2014 om 21:52
  Permalink

  Ronnie Retro, de grote harddrugsdealer, zei het legaal en zijnde alcohol, heeft een mening over een jointje!
  Man, je weet niet waar je over praat.

 • 7 december 2014 om 12:57
  Permalink

  “Toe vaderlief, ach drink niet meer”….
  Ook slcohol kan heel nare gevolgen hebben, het gaat er maar om hoe en in welke omstandigheden je er gebruik van maakt….
  Legaliseren zal een grote stap vooruit betekenen. Zeker voor wat betreft “de randverschijnselen”.

 • 7 december 2014 om 12:35
  Permalink

  @Ronnie:

  Ronnie, ronnie, ronnie ronnie retro toch. Wat een bekrompen achterhaalde uiting. Ik stel voor dat je eens in gesprek gaat met een deskundige op gebied van verslaving. Ik vind het ook hypocriet een cafehouder, een dealer in de harddrug alcohol te horen fulmineren over hasjh en wiet.

 • 4 december 2014 om 23:34
  Permalink

  Drugs moeten keihard aangepakt worden omdat het wiet een opstap is voor harddrugs. Wiet is een verloedering van de maatschappij, normale mensen vluchten ervoor weg uit een stad en de gebruikers (mislukkelingen) blijven achter, verpaupering. Drugs is criminaliteit, verloedering, armoede, vernederend en mensonterend. Zeg nou niet dat dat niet waar is.

 • 2 december 2014 om 22:20
  Permalink

  De oplossing is de legalisering van hash of wiet.
  Een stads/storps kwekerij zal betere kwaliteit kunnen leveren tegen dezelfde kostprijs. (ook een coffeeshop moet belasting betalen)
  Marokko is zelf is bezig met legalisering.
  https://www.bladna.nl/vn-marokko-legalisering-cannabis,07492.html
  Dus met de legalisering in Nederland kun je dus gewoon een importbedrijfje opzetten in Marokkaanse hash. (nog altijd de beste!)
  Meer nog, de strijd tegen de weetteelt kost de samenleving véél en véél meer dan het op levert.
  In Amerika, toch niet een van de meest liberale landen, zijn ze daar allang achter.
  Daar is zelfs een organisatie ‘Law Enforcers Against Prohibition’ bestaande uit, jawel, wetshandshavers die er al jaren voor pleit om álle drugs niet te verbieden!
  https://www.leap.cc/

  Maar laat Oosterhout nu eerst maar eens een Coffeeshop toelaten, dan lullen we later wel over dat kweken.
  Er is namelijk nog een lange weg te gaan.
  En vergeet niet; ‘Een tevreden roker is geen onruststoker’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *