[OPINIE] Geef jeugd en jongeren ook ruimte voor carnaval

© Roland Rutten Photography
© Roland Rutten Photography

We ontvingen een noodkreet op onze facebookpagina met een belangrijke boodschap: geef jeugd en jongeren ruimte voor carnaval. De eerste gedachte: Pannehoef en Bussel. Dat de Bussel dicht is tijdens carnaval is logisch, want de verbouwing is nog in volle gang. In de Pannehoef lijkt voor gezinnen weer een leuk programma gerealiseerd te worden, al zijn de laatste signalen uit september 2014.

Genoeg aandacht voor jeugd

Kortom, voor de jeugd is er carnaval. Op school, in het buurthuis en waarschijnlijk dus ook in de Pannehoef. Tevens organiseren diverse kroegen een jeugdmiddag rond de kinderoptocht. Dat is belangrijk, omdat meemaken de enige manier is om onze carnavalscultuur over te dragen. Er is door veel mensen hard geknokt om een mooi carnavalsfeest in Oosterhout neer te zetten. Jaarlijks zijn honderden mensen vrijwillig in touw om het feest weer tot een succes te maken. Iets dat we moeten koesteren en dus moeten overdragen.

Pubers vieren ook carnaval

Er zijn jaren geweest dat je in de kroeg struikelde over jongeren van 14 en 15 jaar. Een doelgroep die uitgaan net ontdekt en daar in volle vaart van geniet. Door wijzigingen ten aanzien van alcohol en tabak is een groot deel van die groep niet meer welkom in cafés. Pakweg van 14 tot 16 jaar zijn er nauwelijks voorzieningen om gezellig carnaval te vieren binnen de regels van NIX18. Ondernemer Sjankie van De Malle Dieven opende vorig jaar Malle Dieven Zero, maar gaf ook aan dat er volop thuis werd ingedronken, waardoor hij uiteindelijk geld toe moest leggen op zijn nobele initiatief. NIX18 is dus erg bepalend in het afwezig zijn van carnaval voor pubers.

Net geen 18

Voor wie net geen 18 is, is er wel kans om in het café terecht te komen. In de hectiek is een biertje ook snel getapt en zodoende kan je als semi-volwassene toch carnaval gaan vieren. De risico’s liggen in dat geval zowel bij jezelf als bij de ondernemer. Het aantal ondernemers dat mensen onder de 18 binnenlaat is overigens erg beperkt, want tijdens carnaval vinden zeker controles plaats. De kansen zijn dus wel groter, en wat erg belangrijk is, niet alle activiteiten zijn in de kroegen. Bezoek dus vooral ook de verschillende activiteiten op straat.

Tradities

Gevolg hiervan is dus dat mensen pas op hun 18e daadwerkelijk het volwassenencarnaval binnenrollen. De overdracht van tradities gebeurt dan praktisch niet meer. Carnaval heeft helaas het imago van onbezonnen drinken en losbandig gedrag vertonen. Juist overdracht van tradities zorgt ervoor dat wij het verhaal achter dit prachtige feest kunnen blijven vertellen, de unieke sfeer waarin saamhorigheid en bijzondere rituelen een paar dagen een hoofdrol spelen.

Jouw visie op carnaval

Wij horen graag wat jouw carnavalsgevoel is. Deel daarom jouw mening en ideeën over dit prachtige feest. Mailen kan naar contact@ookvanwosterhout.nl. Dan zorgen wij ervoor dat jouw verhaal op onze site komt te staan. Wij vinden carnaval namelijk heel belangrijk, nu en in de toekomst.

Een gedachte over “[OPINIE] Geef jeugd en jongeren ook ruimte voor carnaval

  • 16 januari 2015 om 21:54
    Permalink

    We krijgen dit jaar toch geweldig ook een tent op de Heuvel, zoals het was, dusvoldoende plek ook voor de jeugd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *