[OPINIE] Peter de Hoogh als nieuwe Oosterhoutse klokkenluider (update)

Screenshot weblog Peter de Hoogh
Screenshot weblog Peter de Hoogh

Gisteren kwam Peter de Hoogh, onder meer verslaggever voor de ORTS en lid van politieke partij PRO Oosterhout met een interessant artikel. Oosterhout lijkt er daarmee een nieuwe klokkenluider bij te hebben. Samengevat: hij koppelt het vertrek van Paul van der Westen als voorzitter van politieke partij Gemeente Belangen direct aan de toekomstige functie van stadsmanager. In zijn blog stelt hij transparantie aan de kaak. Dat is een interessante stelling, zeker omtrent een partij als Gemeente Belangen, waarbij ook andere bloggers in het verleden hun twijfels hebben uitgesproken. Transparantie is top, daar ben ik helemaal voor. Helaas werkt het in Oosterhout net zo vaak in je nadeel als in je voordeel. Laten we hopen dat Peter niet de rekening krijgt als zou blijken dat Paul van der Westen inderdaad de nieuwe stadsmanager wordt. Daar vind ik inhoudelijk overigens hetzelfde van als Peter.

Het door Peter genoemde toeval vind ik ook een punt. Ook het eerste wat ik dacht toen ik het persbericht van Gemeente Belangen zag was: ‘Waarom is het vertrek van een onbenullige voorzitter van het zoveelste politieke hobbyclubje nieuws?’ Dat riekt naar iets, hè Peter. En inderdaad als je alles erbij pakt wat Peter noemt, waaronder het plan van Gemeente Belangen dan stinkt het hele zaakje ook. Het is allemaal wel heel toevallig. Maar goed, het is wel gestoeld op een boel toevalligheden en veronderstellingen.

Maar dan nog even inhoudelijk. Peter heeft natuurlijk gelijk in het punt dat Paul het niet zou moeten willen. Je bent al jarenlang betrokken geweest bij het probleem, moet je dan punt één niet eerst bedenken waarom je het nu wél kan veranderen en punt twee, reist de bagage uit het verleden met mensen mee. Dat het niet botert in winkelstad Oosterhout weten we allemaal. Dan is de enige kans een externe, gekwalificeerde professional met een bewezen track-record. Het had zomaar in de transparant opgestelde vacature kunnen staan waarop op brede schaal geworven gaat worden. Dat is immers wel zo transparant.

Update: inmiddels heeft Oosterhout Vandaag op Facebook bericht dat Paul van der Westen inderdaad stadsmanager zal worden. Winkeliers geven aan hier tevreden mee te zijn. De theorie die Peter de Hoogh heeft geschetst is, daarmee volledig uitgekomen. Uiteraard wil ik de echte klokkenluiders niet tekort doen, maar iemand die op basis van een theorie tot het juiste eind komt, heeft recht op een compliment.

3 gedachten over “[OPINIE] Peter de Hoogh als nieuwe Oosterhoutse klokkenluider (update)

 • 28 januari 2015 om 00:05
  Permalink

  @Peter de Hoogh
  Mooi stukje heb je geschreven op je blog. En dan die vooruitziende blijk! Wat menigeen dacht schrijf jij op.En het komt nog uit ook!
  Klokkenluider vind ikzelf voor jou ook geen goede benaming, maar van mij mag je de volgende nieuwjaarsvoorspelling gaan doen. Want Ella Pierrot zit er toch elke keer naast,
  Blijf vooral bloggen Peet!

 • 27 januari 2015 om 17:48
  Permalink

  Oosterhout Vandaag kan dit wel op facebook zetten; daarmee is het toch nog niet waar -hoop ik tenminste-?

  Mijn gedachte: kanniewaarzijn en niemand zou dit moeten willen!

 • 27 januari 2015 om 13:04
  Permalink

  Beste Oldeneel,
  Met de titel van jouw opiniestuk doe je echte klokkenluiders echt te kort. Gewoon je mening geven is niets vergeleken bij de strijd die bijvoorbeeld Ad Bos (bouwfraude), Spijkers (landmacht) of die anonieme Rotterdamse ambtenaar.
  Ik stel voor dat je een volgende keer bij het bedenken van een pakkende kop boven je artikel er voor zorgt dat we zaken wel in het juiste perspectief blijven zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *