[OPINIE] Tempo maken met glasvezel

Bron: www.glasvezelaansluiten.com
Bron: www.glasvezelaansluiten.com

Wanneer je in de jaren ’90 iemand opbelde, kon je doof worden door het gepiep van een modem. Iemand zat toen, vooral heel traag, te internetten. Die tijden zijn voorbij, in Oosterhout zijn er sindsdien meerdere smaken internet te krijgen. Voor de meeste gebruikers ongetwijfeld snel genoeg, maar de echte diehards willen meer, die willen glasvezel gebruiken om te internetten.

Uitrol door KPN

De uitrol van glasvezel is door KPN vijf jaar geleden gestart. Destijds was glasvezel internet al een belofte voor de toekomst, waar veel oosterhouters interesse in hadden. Het wachten is nog steeds niet beloond, want de verbinding ligt tot aan de wijkcentrale. Om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken moeten de huisaansluitingen, die nu nog over koperdraad lopen, ook vervangen worden. Oosterhoutse nieuwbouwgebieden zijn standaard al voorzien van glasvezel, het gaat in dit geval juist om bestaande bebouwing.

Overnamestrijd

KPN bleek erg traag met de uitrol van glasvezel, de concurrentie was groot. De collectieven gingen in wijken in lobbyen om genoeg draagvlak te vinden en daarna over tot aanleg. Deze aanbieders groeiden dan ook veel sneller dan KPN en uiteindelijk zag die partij dan ook maar één mogelijkheid, de andere aanbieders overnemen. Op deze manier is voor KPN een soort van monopolie op glasvezel ontstaan. Een monopolie die zij niet zomaar opgeven, maar ook vertragend werkt voor de uitrol in Oosterhout.

Klant is koning

Uiteindelijk is het opmerkelijk dat KPN zolang wacht om bestaande huishoudens aan te sluiten op glasvezel. De infrastructuur is weliswaar duur, maar niet totaal onbetaalbaar. De uitrol kan dus veel sneller, zeker als er veel vraag naar is. Oosterhout mag wat ons betreft meedoen in het nieuwe digitale tijdperk, dus maak tempo met de uitrol van glasvezel. Dan kunnen we in Oosterhout ook weer snel mee op de digitale snelweg.

Een gedachte over “[OPINIE] Tempo maken met glasvezel

  • 28 maart 2015 om 15:32
    Permalink

    Waarom zou je op KPN moeten wachten, die overigens qua snelheid met glasvezel nog niet kan tippen aan de coax van Ziggo?
    Heb nu 200Mbps up en 20 Mbps down gewoon via de ouwe vertrouwde coaxkabel. Dat is ruimschoots voldoende!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *