[OPINIE] Arrogantie van de macht, live op de radio

Zoals zo vaak zit het in heel kleine dingen. Vandaag (woensdag red.) gebeurde het live op de radio, lokale radio weliswaar. Maar toch. Tijdens het programma Oosterhout vandaag, een dagelijks nieuws- en actualiteitenprogramma voor tussen de middag van lokale zendgemachtigde ORTS mochten de luisteraars getuige zijn van een ontluisterend voorbeeld van ambtelijke arrogantie.

Nou, nou, nou, hoor ik u denken. In ons mooie Oosterhout? Dat zal zo’n vaart niet lopen. Nou, leest u rustig verder. Gisteravond (dinsdag red.) brak het nieuws door dat de Oosterhoutse vestiging van warenhuis V&D haar deuren ging sluiten. Gevolg daarvan wederom een groot aantal lege meters in winkelcentrum Arendshof II. Voor de lezer van buiten Oosterhout: er zijn in Oosterhout zoveel winkelcentra dat besloten is ze gewoon maar te nummeren. In dit geval gaat het dus om Arendshof II dat toch al zo wordt gekweld door winkelleegstand. Maar iedereen begrijpt het: ingrijpend nieuws.

Vanochtend verschenen op Social media berichten dat de het winkelpand van waaruit V&D gaat vertrekken is verhuurd aan winkelketen H&M. U weet wel, die leuke Zweedse winkelketen die zo af en toe in opspraak komt omdat ze in verband worden gebracht met ‘kind onvriendelijke arbeidsomstandigheden in landen van fabricage’. Dat zou warempel fantastisch nieuws zijn voor Arendshof II en de rest van Oosterhout. Lokaal mediabedrijf ORTS kwam als allereerste met dit nieuws. Daarna volgde snel ook andere media met het heugelijke nieuws. En actueel als ze willen zijn bij de ORTS (en dat lukt niet altijd hoor) werd onmiddellijk de programmering van het dagelijks tussen – de – middagprogramma aangepast.Twee telefonische gasten waarvan verwacht mag worden van de hoed en de rand te weten werden in stelling gebracht. Paul van der Westen, de onvolprezen helft van duo ‘de Stadsmanagers’ maar als eerste gespreksgenoot Frank Lambrechts, de woordvoerder van de gemeente Oosterhout. Lambrechts, van stukjesschrijver in een streekdagblad inmiddels opgeklommen tot vaste waarde binnen het communicatie – gebeuren binnen de 2de stad binnen de Baronie. Een communicatiefilmpje van de burgemeester voor op Facebook, presentatie van een verkiezingsdebat, Lambrechts draait er zijn hand niet voor om.

Tijdens het item met Lambrechts ( even doorklikken naar 6 minuut 58 ) wil hij niet prijsgeven hoe het nieuws, dat V&D haar deuren sluit in Oosterhout, tot hem is gekomen. Geheimzinnig spreekt Lambrechts over ‘…via welke route dan ook…..’. Om vervolgens de luisteraar en presentator van dienst, Ad Evers te voorzien van informatie die inmiddels overal op het wereldwijde web en op diverse Social media te lezen is. Als presentator Ad het heugelijke nieuws dat H&M naar Arendshof II komt te berde brengt, tempert Lambrecht professioneel en vakkundig de feestvreugde: ‘…..Ik heb het contract nog niet gezien, Ad. Dus niets is nog zeker…..’. Presentator Ad is niet voor één gat te vangen. Hij loopt tenslotte ook al zo’n vijfentwintig jaar mee in het lokale mediawereldje. ‘…. Wij weten dat inmiddels al wel zeker…..’. U hoort dan Lambrechts een lesje Social media geven aan presentator Ad en de luisteraars: Niet alles geloven wat op Social media staat. Presentator Ad countert: ‘ wij weten het wel zeker. Want er is contact geweest met de verhuurder van de panden’. Lambrechts is alert. Hij vraagt presentator Ad wie dan wel vragen heeft gesteld aan de verhuurder? Als presentator Ad daarop antwoord geeft, gebeurt het. In het echt en live op radio. Lambrechts etaleert op arrogante wijze zijn minachting voor de lokale media. Presentator Ad vertelt Lambrechts dat diverse mensen van de pers contact hebben gehad met de betreffende verhuurder. Haast voor dat presentator Ad is uitgesproken valt de gemeentelijke communicatie adviseur hem al in de rede en spreekt minnetjes het volgende uit: ‘ … ja, ja, ja, ja, van de ORTS?’. Als presentator Ad dit bevestigt, lacht Lambrechts besmuikt.

Hiermee verraadt hij zijn minachting voor het werk van onder andere de ORTS. Wat daarna volgt en nog gezegd wordt is niet meer van belang en doet ook niet meer ter zaken. Met dit incidentje wordt pijnlijk bloot gelegd waarom de organisatie gemeente oosterhout zoveel moeite heeft de kloof tussen bestuur en maatschappij te slechten. Het is de instelling van sommige ambtenaren die tot in hun vezels ervan overtuigd zijn dat de maatschappij er is, dat de burger er is om de ambtenaar tot dienst te zijn. Bij dit type ambtenaar is het besef dat juist de ambtenaar in dienst moet staan van die burger, van die maatschappij nog niet doorgedrongen. Het dedain en de minachting waarmee Lambrechts presentator Ad tegemoet is getreden is tenenkrommend en ongewenst.

Dat het ook anders kan in Oosterhout, daar is bewijs van. Ze zijn er ambtenaren die zich in dienst van de maatschappij stellen en samen met burgers tot mooie resultaten komen.

Ik stel voor dat ze communicatiereus Lambrechts naar een tweetal cursussen sturen. Eerst een cursus in nederigheid. Nadat die met goed gevolg is voltooid met gezwinde spoed door naar een cursus dienstbaarheid.

Bovenstaande opinie verscheen eerder op Peter’s Kijk. Wilt u uw blog of opinie ook onder de aandacht brengen? Mail naar redactie@ookvanwosterhout.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *