[Opinie] Aantrekkelijk Oosterhout?

sneeuw markt
© Roland Rutten Photography

Volgens Gerard Marlet, een van de gezichten achter Atlas voor Gemeenten, heeft de drang naar de suburbs voor groen en veiligheid plaatsgemaakt voor een terugtocht naar de stad. Hier zou wonen, werken en cultuur aantrekkelijker zijn en kunnen zakelijke contacten en ideeënuitwisseling floreren. Vandaar dat steden als Amsterdam en Utrecht, maar ook de grotere Brabantse steden zoals Den Bosch en Breda meer inwoners trekken. Oosterhout als middelgrote forensenplaats zou het volgens deze tendens dus helaas gaan afleggen tegen z’n grotere buren. Om de eigen bevolking vast te houden, is het noodzakelijk te investeren in voorzieningen die een groot draagvlak hebben onder de eigen bevolking. Wat zijn volgens Gerard Marlet dan precies de indicatoren van een aantrekkelijke stad?

Allereerst onderscheidt hij vier schalen van aantrekkelijkheid, te weten: de woning zelf, de directe woonomgeving, de stad en de omgeving van de stad. De aantrekkelijkheid van het eerste niveau wordt bepaald door de kwaliteit van de woning; onderhoud en uitstraling zijn dus belangrijke punten. Het kan gezegd worden dat Oosterhout over het algemeen een grote verscheidenheid aan woonopties te bieden heeft. De schaal van de directe woonomgeving is gebonden aan de hoeveelheid groen die er in de wijk is, iets waar in Oosterhout toch aardig aandacht voor is gelukkig. Ook veiligheid en de kwaliteit van de scholen en kinderopvang spelen een rol.

De derde schaal betreft voornamelijk de hoeveelheid winkels, evenementen, het avondleven en de esthetiek. Helaas zijn dit juist de punten die bij Oosterhout een perikel vormen; steeds meer winkels maken plaats voor leegstand (zie de leegstandsmonitor) en ook voor Oosterhout interessante evenementen zoals het Parkfeest of het Zomercarnaval hebben moeite het hoofd boven water te houden. Het avondleven is ook beperkter geworden, wellicht door de leeftijdsrestricties en de toegenomen bierprijzen, maar Oosterhout biedt gelukkig een groot scala aan culinaire mogelijkheden.

Verder is de esthetiek in Oosterhout redelijk – Oosterhout heeft een aantrekkelijk ogende binnenstad – maar het afschaffen van de welstandscommissie kan hier wel roet in het eten gooien. Belangrijk is om vooral binnen de context van de omgeving te bouwen. In mijn eigen opinie zou dit het best op de volgende manier gebeuren: neo- traditionalistische panden in het stadshart, karakteristieke witte hoge panden aan de rand van de centrum (à la Hausmann), wijk-gebonden experimentele architectuur in de verder gelegen buurten en (post)moderne gebouwen nabij de snelweg of op bedrijventerreinen. Maar hiervoor is wellicht grootschalig onderzoek onder de bevolking nodig.

De vierde schaal is voor Oosterhout weer voordelig, te weten de omgeving van de stad. Oosterhout kent veel omliggende natuur, is op kleine afstand van de Biesbosch, de Efteling, Breda en Den Bosch en heeft veel voorzieningen voor buitenrecreatie in de vorm van campings, zwembaden en sportgelegenheden. Zo bekeken doet Oosterhout het zo slecht nog niet, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Heeft u een grote stadsvisie? Durft u Oosterhout aantrekkelijker te maken? Schroom dan niet te reageren!

Pablo van Gruijthuijsen

Ik wil graag mijn bijdrage leveren om Oosterhout als stad beter tot zijn recht te laten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *