De Heuvel: then and now

Herfotografie (vaak ook wel bekend om ‘then and now’ photography) is het proces waarbij men een nieuwe foto maakt op exact dezelfde plaats, zoveel jaar na dato. In de afgelopen jaren is dit niet alleen ontwikkeld tot een onderdeel van de wetenschap, maar uit het zich nu ook in culturele en artistieke kringen. Herfotografie biedt niet alleen mooie blikken op plekken in het nu en het verleden, maar schept ook een bepaalde tijdsgeest. Welke inzichten heeft de herfotografie van Oosterhout ons te bieden?

Heuvel 2015

Met dank aan het Regionaal Archief Tilburg

Zoals te zien is op de nieuwe foto – geschoten anno 2015 – zijn de panden redelijk onaangetast gebleven. Dit zal in de toekomst ook zo blijven gezien de status van het beschermde stadsgezicht van het gebied van de Heuvel. Op de oude foto van het ansichtkaart, waarschijnlijk rond 1900 tot 1910 gemaakt, ziet met het Stadhuis, in wat ook wel het Vrijheidshuis wordt genoemd. De reden hiervoor was het feit dat Oosterhout toentertijd een zelfstandige Heerlijkheid (ook wel Vrijheid) was. Het stadhuis werd daarna verplaatst naar Slotje Limburg, en nu gelegen op het Slotjesveld niet ver daarvandaan. In het pand daarachter zit met een zeer toepasselijke naam Restaurant de Vrijheid. Dit pand tot en met het pand van H19 (Heuvel 19) behoren tot de belangrijkst historische panden in Oosterhout.

Pablo van Gruijthuijsen

Ik wil graag mijn bijdrage leveren om Oosterhout als stad beter tot zijn recht te laten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *