[NIEUWS] Burgemeester en politie waarschuwen voor babbeltrucs in Oosterhout

POLITIE-LOGODe laatste dagen worden burgers in Oosterhout via diverse kanalen, waaronder burgernet en de lokale omroep gewaarschuwd  voor zogenaamde babbeltrucs. Een babbeltruc is een manier van criminelen om toegang te krijgen tot iemands gegevens of eigendom.

Babbeltrucs vinden doorgaans plaats aan de deur maar kunnen ook telefonisch worden gedaan. In een e-mail aan leden van burgernet deelt de politie de volgende tips:

  • Doe nooit zomaar open. Kijk eerst wie er voor de deur staat. Laat nooit een onbekende in uw huis. Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen of een glas water bijvoorbeeld).
  • Laat vreemden geen gebruik maken van uw toilet.
  • Laat mensen geen gebruik maken van uw (mobiele) telefoon. Laat ook geen mensen binnen die een telefoontje willen plegen. Eventueel kunt u voor ze bellen terwijl zij buiten wachten.
  • Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. Een nepkoerier probeert u bijvoorbeeld te pinnen via een mobiel pinapparaat. Een verkeerd pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.
  • Geef nooit uw pinpas uit handen maar houd die zelf vast. Geef nooit iemand uw pincode, ook niet aan uw bank. Uw bank zal dit nooit aan u vragen, een oplichter wel.
  • Vraag meteropnemers en reparateurs altijd naar hun legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en laat de persoon buiten wachten. Zoek het nummer zelf op in het telefoonboek en bel.
  • Collectanten zijn verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Vraag daar gerust naar. Sluit altijd de deur als u geld wilt pakken.
  • Neem uw portemonnee niet mee naar de deur, alleen wat u wilt geven. Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen of schoorsteenvegen, leg dan van tevoren (schriftelijk!) de prijs vast. Anders kunnen achteraf enorme rekeningen worden gepresenteerd. Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. U hebt als koper aan de deur allerlei rechten. De verkoper moet u bijvoorbeeld wettelijk 14 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren. Vraag de verkoper gerust op een ander tijdstip terug te komen, zodat u nog met iemand kunt overleggen.

Voor meer informatie en tips bezoekt u het onderwerp babbeltruc op de website van de politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *