Column Maartje: It’s all about time!

Header Maartje 001

Soms is tijd maar een dingetje. “Het is prettig als we vandaag vroeg opstaan, zodat we op tijd in de stad zijn om te shoppen en ook nog die heerlijke broodjes met roomboterkaas kunnen eten bij de V&D!” .. Dat is een voorbeeld. Soms is tijd géén dingetje en is het de veroorzaker van een complete ramp! Dat je om 06:00 uur ’s ochtends in the middle of nowhere in Portugal (waar niémand Engels spreekt) een trein moet pakken naar het vliegveld, maar dat de trein werkelijk niet eens blijkt te bestaan en je daarom praktisch te laat aankomt op het vliegveld en je vliegtuig mist! Of… dat je jezelf wijsmaakt dat het maar een kwartier fietsen is naar het station om de trein te halen, maar dat je vergeet dat je dán nog moet lopen naar het perron én je toevallig weer te weinig geld op je ov-chipkaart hebt staan, omdat je normaal gesproken buiten de vakanties een studenten-ov hebt; met andere woorden: gratis reist! Of dat moment dat je de klantenservice van een of ander bedrijf moet hebben en geen dag kan wachten, maar dat je nét één minuut over vijf belt, zodat je het verschrikkelijk pijnlijke voicemailtje hoort: “Op dit moment zijn we gesloten. U kunt ons bereiken op de dagen…” bla, bla en nog eens bla: je weet al hoe laat het is.
Als het om tijd gaat heeft onze maatschappij het daar ook erg druk mee. We gaan zelfs zo ver dat we uit het hier en nu gaan en ver in de toekomst kijken. Bijvoorbeeld: laatst kwam er in het nieuws dat er een nieuwe planeet is ontdekt die verdacht veel op de aarde lijkt. Dit is onze oplossing als de wereld vergaat en kapot wordt gesmeten door allerlei belachelijke natuurverschijnselen als in de film 2012; we zijn gered! Echter bleek uiteindelijk dat een onderzoek naar de nieuwe planeet op gebied van veiligheid en leefbaarheid voor de mens wel verstandig was, want uiteindelijk bleek dat de zwaartekracht daar zodanig krachtig is, dat alles daar letterlijk met de grond gelijk wordt gemaakt.
Dan kunnen we beter met z’n allen op de maan gaan wonen. Daar gaat alles namelijk in slow-motion. Dan zijn we eindelijk van dat gezeur af: nooit meer de trein of de bus of het vliegtuig missen, nooit meer ontslagen worden omdat je te langzaam werkt, nooit meer zo hard getrapt worden door je kleine broertje, etcetera. Dat klinkt in mijn oren beter!
Enfin. We hebben het niet allemaal in de hand! En dat is het nou juist. Daarom hebben wij de ‘tijd’ bedacht, zodat we iets hebben om aan vast te houden. Om controle over te hebben. Nou, ik zammazegge: da kenne wij ôk nie, hèy?
Drink gewoon een karmeliet in de Beurs en zwijg. Én, geniet een beetje van de vakantie en probeer nu eens voor de verandering de tijd eens compleet te vergeten

Roland

Een jonge schrijver, presentator en fotograaf vol passie voor journalistiek, onze stad en nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *