[BINNENSTAD] Gaat een groene aankleding de sfeer in het centrum terugbrengen?

Het winkelgebied in Oosterhout wordt onder andere geraakt door de crisis en internetwinkelen. De legere straten en leegstand in Oosterhout was aanleiding voor het stadsmanagement om een selectie te maken van vijftien verbeterplannen voor de binnenstad. OokvanWosterhout zal komende dagen enkele van deze plannen uitlichten.

Bron: Statmore - Oosterhout.nl
Bron: Stratmore – ris.Oosterhout.nl

Groene binnenstad
Een van de plannen die het plan opsiert is een groene aankleding van de binnenstad. Bij dit plan zullen de pandeigenaren en ondernemers betrokken worden om de van de binnenstad een groene oase te maken.

Uit een analyse blijkt dat dit plan redelijk te doen is en er veel van verwacht wordt.

Dit project bevat op dit moment nog maar één ontwerp. Wat vindt u? Is dit de manier om Oosterhout aantrekkelijk te maken of toch niet?

Bron: Statmore - ris.Oosterhout.nl
Bron: Stratmore – ris.Oosterhout.nl
Bron: Statmore - ris.Oosterhout.nl
Bron: Stratmore – ris.Oosterhout.nl

11 gedachten over “[BINNENSTAD] Gaat een groene aankleding de sfeer in het centrum terugbrengen?

 • 11 september 2015 om 07:59
  Permalink

  Een beter plan lijkt mij om de huurprijzen te verlagen voor de ondernemers en t parkeren gratis te maken voor t winkelend publiek.

 • 10 september 2015 om 16:18
  Permalink

  De schitterende tekeningen van collega Stratmore ten spijt, moet ik helaas nee stemmen tegen dit groenplan. Natuurlijk, binnensteden moeten groener, dat staat vast, maar of het met bakken hortensia’s leuker wordt om in Oosterhout te winkelen vraag ik me hardop af. De nieuwe Bussel en haar omgeving zijn ( worden ) volgegooid met lelijk beton en veel, heel veel stenen en dan is het eerste waar men aan denkt een paar plantjes in een bak, een boompje links en rechts en hopsakee, klaar is Kees!

  Had men niet veel eerder rondom de 3 stadparken een plan moeten ontwikkelen om daar 1 groot multifunctioneel park van te maken in de geest van het Nieuwe Valkenberg in Breda wat van crimineel broeinest tot cultureel en groen hart van de stad Breda is verworden? Indien er een verbinding was voorzien in dit plan, met een groene zone richting Heuvel, Markt – via een geheel autovrije St. Janstraat – die bij en rondom de Bussel was voorzien van een tweede groene hart, was vergroenen wellicht structureel een juiste aanpak gebleken. Had men niet meer en gratis of spotgoedkope parkeerpleinen ( eventueel een transferium ) rondom het stadshart moeten realiseren om bezoekers tegemoet te komen. Had men niet al veel eerder de spreiding van horeca, winterterrassen en een diverser aanbod in cultuur, muziek en entertainment moeten voorzien in het grote verbeterplan. Zou het niet veel wijzer zijn geweest het voetgangersgebied te vegroten vanaf de Ridderstraat inclusief Keiweg, Schapendries, Mathildastraat, Leijsenhoek, Torenkwartier, St. Janstraat en Rulstraat met als doel wonen, werken, ambacht, dienstverlening, cultuur, winkelen en recreatie beter in balans te brengen in een aangename, groene en veilige autovrije omgeving.

  Ik heb al eerder balletjes opgegooid om de lezers van uw blog en die van de Oosterhoutse h.a.h. bladen mede initiatiefnemers te maken voor een leefbare binnenstad. Laat Oosterhouters hun eigen ideale omgeving realiseren en laat u niet gek maken door een lokale overheid die ja roept en nee doet. De zere vinger is inmiddels al door velen op de ‘echte’ oorzaken van de zieltogende winkelcentra en binnensteden gelegd, structurele oplossingen zie ik zelden. De winkel-professor kwam op een Rabobank-avond iedereen met feitjes angst aanpraten, banken en vastgoedondernemers zitten op hun handen en de overheid heeft met ondernemers samen een gedrocht als de BIZ als 1 van hun speerpunten in het leven geroepen en hoe dat is verlopen is bij iedereen bekend. De 15 punten verbeterpunten van het Stadsmanagement gaan voorbij aan wat er werkelijk aan de hand is en een vernieuwende visie voor de toekomst ontbreekt. Verbeterpunten: zegt dat niet alles?

  Vernieuwingspunten zijn nodig, geen oplapwerk!

  Zou het niet verstandig zijn het navelstaren een halt toe te roepen en hard op te zeggen dat de wereld van kopen, winkelen, vrije-tijd besteden en het domein van recreatie blijvend is veranderd de laatste 10 jaar en dat slechts stads-innovatie en een majeure veranderoperatie oplossingen voor de toekomst in zich houden. Cosmetische ingrepen maken van Oosterhout geen aangenamere (winkel-)stad. Er zijn zoveel perfecte nieuwe ontwikkelingen in Nederland en daarbuiten die samen houvast bieden voor leefbare binnensteden, ik zie van die initiatieven nog weinig terug in de huidige Oosterhoutse aanpak.

  Er is met Oosterhout niet zo veel mis, een beetje geduld, creatievere bestuurders en moedige ondernemers zijn tot veel in staat.

  Maar vooral niet de klant vergeten is mijn advies!

 • 10 september 2015 om 13:16
  Permalink

  ‘Al draagt een aap een gouden ring……………………..’

 • 10 september 2015 om 09:19
  Permalink

  Groen is prachtig, maar laat dat geld voorlopig maar in een potje zitten. Winkelen in een groen centrum zonder winkels trekt zeker geen mensen aan. Waarom is het in de plaatsen in de omgeving lang niet zo erg? Zorg voor kortere contracten en lagere huren. Een winkelstad aantrekkelijk maken doe je door te zorgen dat er ook iets te winkelen valt!!

 • 10 september 2015 om 07:01
  Permalink

  een beetje groen is natuurlijk best gezellig, maar niet de oplossing voor het probleem. De leegstand moet worden aangepakt, wellicht dat het makelijk gemaakt moet worden om een winkel tijdelijk te huren ipv 5 jaar. Zodat je misschien mensen die nu op Etsy of via eigen webshop verkopen het eens offline willen proberen. En uiteraard een voorkeur kleine lokale winkeltjes met unieke producten ipv nog een voordeelshop.

 • 10 september 2015 om 06:38
  Permalink

  Ziet er mooier en gezelliger uit, maar zou niet de hoofdfocus moeten zijn.
  Zoals gezegd wordt: “Er moeten winkels komen, geen bomen!”
  Focus eerst maar is dat alle panden, of tenminste VEEL panden weer vol komen met winkels.
  Het is doodzonde om te zien dat er zoveel panden leeg staan, of dat er zoveel panden van eigenaar wisselen. Gooi die huur wat omlaag zodat er meer interesse komt voor bedrijven. Als ik dan toch flink moet betalen voor een pand, dan zou Oosterhout ook niet mijn prioriteit zijn. Dit moet aangepakt worden met minder vaste lasten.
  Bovendien hoop ik dat de H&M meer leven brengt in Arendshof.

 • 9 september 2015 om 23:28
  Permalink

  Wat ziet het centrum er 100x gezelliger uit, zeg met al dat groen! Het is ,vind ik, dieptriest hoe het er momenteel voorstaat. Heel goed idee om het op te frissen!

 • 9 september 2015 om 23:00
  Permalink

  Dom, als ik groen wil ga ik naar herboren of het bos. Als ik kleding wil ga ik naar Breda of pak mijn laptop want in ohout is er niets meer. Beter parkeren gratis of op bepaalde tijden gratis en eventueel huren omlaag. Er moeten winkels komen, geen bomen

 • 9 september 2015 om 22:04
  Permalink

  Ziet er prachtig uit. Ben ook voor. Maar wat doen jullie met de wiinkels die leeg staan. Je kan er een mooie bloembak voorzetten maaR die winkel blijft leeg. Moeten jullie niet eens in overleg gaan met de eigenaars van de winkelpanden om het bespreekbaar te maken om de huren te verlagen, zodat het voor de ondernemers aaNtrekkelijk wordt om zich in Oosterhout te vestigen. En niet alleen voor nieuwe ondernemers maar ook voor ondernemers die al een winkelpand huren. Ben bang dat wanneer dit niet gebeurt nog meer winkels leeg komen te staan en ik denk dat dat iets is wat niemand wil. Als ik loop door het nieuwste deel van het overdekte Arendshof word ik wel een beetje triest. Heel veel lege panden.

 • 9 september 2015 om 21:50
  Permalink

  Kort antwoord NEE!

 • 9 september 2015 om 21:04
  Permalink

  Dat lijkt me een fantastisch goed plan. Een beetje groen doet het altijd goed en maakt de stad heel aantrekkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *