ZAP record gevallen!

© Peter de Kock
© Peter de Kock

Een nieuw record aan zwerfafval opruimen is gevallen vorige week in de wijk Oosterheide; zo’n 71,7 kilo was opgehaald! Dit is tot stand gekomen dankzij het werk van maar liefst 15 geregistreerde en niet-geregistreerde zwerfafvalpakkers. Geïnspireerd door de zwerfafval blogs van Peter de Kock en de zwerfies – selfies van zwerfafval – die hij zo af en toe maakt, heb ik besloten mee te doen met het ZAP-pen.

Voldoening!
Ik ben erg blij dat ik het heb gedaan. Zwerfafval opruimen met een groep anderen brengt voldoening, en zorgt tegelijkertijd voor een opgeruimde leefomgeving. Meerdere handen die hierbij helpen, verlichten niet alleen de last, maar maken het ZAP-pen ook aangenamer. Ik had uiteindelijk twee vuilniszakken vol weten te krijgen, in ongeveer anderhalf uur tijd.

Dubbel gevoel…
De dag werd besloten met een dubbel gevoel; aan de ene kant het vervelende gevoel dat er zoveel op straat wordt gegooid, maar aan de andere kant het fijne gevoel dat er iets aan wordt gedaan. Wat vooral opviel op de plekken waar ik heb gelopen (omgeving Vondellaan) was het grote aantal blikjes frisdrank, half verstopt tussen de struiken langs het trottoir. Dit zorgde onder de ZAP-pers nog voor een discussie voor het al dan niet invoeren van statiegeld op frisdrankblikjes.

Maaiwerk?
Wat verder ook naar boven kwam die ochtend was dat het maaiwerk van de gemeente geen rekening lijkt te houden met zwerfafval, zowel qua afstemming als qua opruimen. Blikjes en ander afval dat verpulverd wordt door de maaimachine is tien tot twintig keer lastiger op te ruimen, waarbij de kans groot is dat de kleinste deeltjes misschien zelfs in het leefmilieu achterblijven. Toch hebben we ook die restjes zwerfafval met succes kunnen verwijderen.

Buurtbewoners!
Wat me ook is bijgebleven is het positieve geluid vanuit de wijk. Veel buurtbewoners spraken me aan en gaven te kennen dat ze zich erg irriteren over het zwerfafval. Velen onder hen hadden veel respect voor het werk dat in de wijken met het ZAP-pen wordt verricht. Zwerfafval opruimen verdient daarom veel meer aandacht! Ben je iemand die ook op zoek is naar voldoening, ga dan ZAPpen! Ik kan het u van harte aanbevelen!

Elke laatste zaterdag van de maand is het ZAPZATERDAG in Oosterheide. Wilt u meer informatie over het zwerfafval opruimen, neem dan contact op met Peter de Kock via netwerkoosterheide@gmail.com.

Pablo van Gruijthuijsen

Ik wil graag mijn bijdrage leveren om Oosterhout als stad beter tot zijn recht te laten komen.

Een gedachte over “ZAP record gevallen!

  • 9 september 2015 om 12:45
    Permalink

    Geweldig de vele zappers in heel Oosterhout, helaas is het nodig. Gelukkig zijn er in verschillende wijken mensen actief om de stad schoon te krijgen! Nu nog het besef van de vervuiler!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *