[COLUMN] Voeding en wetenschap!

Header Maartje 001

Gek word ik er van: de fruitvliegjes. Overal waar ik kijk lanceert een vliegje zich triomfantelijk op mijn bananenschil die ik nét twee minuten naast me neer heb gelegd en zelfs nadat ik mijn glas wijn leeg heb, zwemmen er al een stuk of zeven bezatte vliegjes in het restje wijn. Het laatste slokje bestaat overigens voor 30% uit speeksel, dus wat die vliegjes daar zo verrukkelijk en onvermijdelijk aan vinden… geen idee.

Wil ik ook niet eens weten! Die vliegjes zijn afschuwelijk. Nog iemand anders die er last van heeft? Net als die vliegjes zijn er wel meer irritante, onaangepaste verschijnselen die je uitermate kunnen storen. Die “Ik wil van mijn auto af…. Punt NL!” –reclame wordt té vaak afgespeeld op de radio en de media is ook goed in het lanceren van nieuwe indrukwekkende onderzoeken die wéér een etenswaar als kankerverwekkend hebben bestempeld en dat we er maar mee uit moeten kijken. Dit keer gaat het om bewerkt vlees zoals knakworstjes. Maar kinderen vliegen daar, net als die fruitvliegjes als gekken op af. ‘Brood met knakwoooooorst!!!!! Jaaaa! Frikadel!’

Het enige wat nog kindvriendelijk is wordt de vega-burger en de kaassoufflé, maar het nadeel is dat ik het grote vermoeden heb dat een vega-burger binnenkort ook kankerverwekkend is (hoe kan je nou népvlees maken?!) en een kaassoufflé is sowieso al levensgevaarlijk, omdat je door de verrukkelijke geur iets te snel een hap neemt, waardoor je een maand lang moet revalideren van eerstegraads brandwonden. Uiteindelijk lijkt het als of er niets meer overblijft wat wij ons zelf mogen toedienen, want overal waar we teveel van eten, of met regelmaat, is slecht voor ons. Nou ben ik wel iemand die het terecht vind als bepaalde producten die totaal geen toevoeging zijn op je dagelijkse behoefte, zoals energydrank, best uit de schappen mogen.

Al helemaal als je twee guppy’s van acht jaar voor je bij de kassa hebt staan, die allebei een Monsterenergie-blik kopen, die bijna net zo groot als hun armpjes is en de kassière met een overdreven glimlach met ze afrekent. Bij de Albert Heijn krijg je dan ook nog de vraag: “Heeft u alles kunnen vinden?”. Ja, natuurlijk! Dat zie je toch? Die kids konden net zo goed een fles chloor kopen en dat opdrinken. Dat is volgens mij nog beter dan die zoete troep waar je van gaat stuiteren. Weet je, kinderen zijn net fruitvliegjes. Ze komen af op wat wél eetbaar is, maar allemaal is het vreselijk smerig en ongezond. Maar als je een bakje azijn met afwasmiddel neerplant op de plek van de afgekloven frikadel, dan heb je ze te pakken hoor! De fruitvliegjes overleven dat niet.

Gelukkig zijn kinderen dan wel weer slim genoeg om daar dan weer niét aan te komen. Althans, wie zegt dat er over een paar jaar wordt gezegd dat azijn goed is voor je stoelgang? Je weet maar nooit waar de wetenschap mee komt. Laten we maar gewoon blijven eten wat we van ‘oudsher’ gewend zijn, dan komt het vast allemaal goed met ons. Die generatie ouderen van nu worden toch zo oud? Zij hebben op doorgekookte groenten en taai vlees geleefd.

Roland

Een jonge schrijver, presentator en fotograaf vol passie voor journalistiek, onze stad en nieuws.

3 gedachten over “[COLUMN] Voeding en wetenschap!

  • 9 november 2015 om 08:56
    Permalink

    Top stuk Maartje

  • 8 november 2015 om 13:20
    Permalink

    Dank je Maartje, ik lag helemaal in een deuk!! Gaat deze column ook naar de nationale gezondheidsraad?! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *