[NIEUWS] Filmhuis Oosterhout sluit mogelijk z’n deuren

Filmhuis 002
© Roland Rutten Photography

Filmhuis Oosterhout, gevestigd aan de Heuvel, moet mogelijk de deuren sluiten nu ze te horen hebben gekregen dat de gemeente stopt met het subsidiëren van de instelling. Het filmhuis zit al langere tijd in de problemen, omdat de bezoekersaantallen tegenvallen. In plaats van 400 bezoekers gemiddeld per week, halen ze nu slechts de helft van deze gewenste bezoekersaantallen. Hierdoor hebben ze een exploitatietekort van €70.000 opgelopen. De gemeente geeft aan dat ze niet een subsidieverstrekker kunnen blijven.

De situatie doet wat surrealistisch aan; een maand geleden was er nog feest, vanwege het 1-jarig bestaan; nu gaat misschien zelfs de stekker eruit. Vandaar dat er op 21 november 2015 om 11:00 een overleg werd gehouden met een groot deel van de ruim 80 vrijwilligers over het voortbestaan van de instelling. Het beeld dat uit het overleg (onder leiding van voorzitter Berend Oost) naar voren kwam was dat het filmhuis nog niet genoeg tijd zou hebben gekregen om een zelfstandige onderneming te kunnen realiseren. Berend Oost had het over een “pasgeboren baby die ten vondeling wordt gelegd.”

Filmhuis Oosterhout heeft een actiepuntenlijst opgesteld over hoe ze nu het beste kunnen handelen, ook ten aanzien van het benaderen van private investeerders. Verder zullen ze op korte termijn in gesprek gaan met de gemeente om een aantal zaken over het voortbestaan van de instelling te bespreken. De brief die wordt opgesteld is ook gericht tot de diverse fractievoorzitters. Tot en met december blijven ze vooralsnog geopend en kunnen er nog films bekeken worden.

Pablo van Gruijthuijsen

Ik wil graag mijn bijdrage leveren om Oosterhout als stad beter tot zijn recht te laten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *