[RECENSIE] De Bussel is op een haar na af

Opening De Bussel 088 (Medium)

Onlangs heb ik een concert bijgewoond in De Bussel. Daar keek ik ook echt naar uit. Niet alleen om de mooie show die het jubilerende Jeans weggeeft, ook om het nieuw opgeleverde gebouw eens als een bezoeker te beleven. De eerste indruk is overweldigend, vooral omdat het veel ruimer en luxer aandoet dan voorheen.

Van de originele Bussel is niet veel overeind gebleven. Eigenlijk alleen de grote zaal en de bijbehorende ruimten. Eromheen is gesloopt en nieuwgebouwd, waardoor het gebouw bijna geheel nieuw is. De bibliotheek profiteert daar ook van omdat de lichtinval en indeling een stuk logischer is geworden.

Buitenzijde
In deze recensie focus ik echter op het theaterdeel, dat door de hoge glazen puien en de mooie stenen er sober maar stijlvol uitziet. Een directe inkijk in de levendige foyer met de trap annex tribune en de brede informatiebalie waar je niet omheen kan. Eigenlijk mist er maar één ding en dat is de ingemetselde boom in de voormalige buitenmuur van de grote zaal. Aan de buitenzijde is daar niets meer van te zien, aan de binnenkant overigens ook niet.

Foyer
De Bussel was in haar vorige leven nogal een doolhof. Veel gangetjes, trapjes en hoekjes waar bezoekers snel konden verdwalen. Wie nu binnenkomt heeft eigenlijk maar twee keuzes, linksaf naar het theater of rechtsaf naar de bibliotheek. De garderobe is links achterin en heeft vooral moeite met de uitstroom van bezoekers, maar dat zijn vast nog kinderziektes. Nabij de garderobe zijn ook de toiletten te vinden, die zien er netjes uit en het zijn er genoeg.

De foyer bestaat verder uit een bar die beneden en boven verschillende koffies en andere drankjes serveert. De inrichting bestaat uit een keur aan verschillende zitjes, zodat er altijd wel iets van je smaak bij is. De sfeer laat zich omschrijven als warm, positief en sfeervol. Nergens krijg je de indruk dat de foyer krap of benauwd is. De grote tribune en trap dragen daar aan bij, omdat ze een aandachttrekker zijn voor de dubbele hoogte in het pand.

Grote zaal
De grote zaal is zoals bekend blijven staan en gerenoveerd. Die renovatie is goed gelukt, omdat je aan de zaal nu niet meer afziet dat deze in basis al meer dan 30 jaar oud is. Toch merk je dat aan een hoop zaken wel.

De toegankelijkheid van de zaal was voorheen echt beter geregeld, omdat zowel op de begane grond als het balkon aan beide zijden een toegang was. Bij de verbouwing is er op beide niveaus één entree overgebleven. De zaal loopt hierdoor langzamer vol en voor mensen die uiterst links plaatsen hebben betekent het constant opstaan. Vooral na de pauze zorgde dit ervoor dat de show later startte dan gepland.

De nieuwe stoelen zitten heerlijk en zijn lekker dik. De beenruimte voldoet daardoor echter niet meer. Mensen vanaf 1.80 meter lengte hebben een probleem om hun benen kwijt te kunnen. Iets wat veel andere bezoekers overigens ook aangaven, dus wellicht nog een punt om aan te werken. De steile helling van de tribune werkt voor bezoekers die slecht ter been zijn overigens ook niet echt mee.

Wat is gebleven is het ‘huiskamergevoel’ wat veel artiesten zo roemen aan De Bussel. Een mooi compliment wat tegelijkertijd ook de schaal van het theater vaststelt. Je komt er voorstellingen die behoefte hebben aan veel ruimte logischerwijs niet (meer) tegen.

Beleving
De Bussel biedt een warm  welkom aan haar bezoekers. De kaartjes zijn betaalbaar en theatergasten kunnen de rest van de avond hun portemonnee op zak houden. Bij de prijs van de tickets zijn de kosten voor garderobe en een drankje al ingerekend. Daarmee kunnen ze zich meten met het gastheerschap dat veel grotere theaters bieden.

Balans opmaken
De verbouwing, feitelijk nieuwbouw, van De Bussel heeft in bijna alle opzichten mijn verwachtingen ingelost. Licht, lucht, ruimte, sfeer en logica zijn de woorden voor het nieuwgebouwde deel. De missie is dus geslaagd en dat daarvoor nieuwbouw nodig was is naar mijn mening volkomen logisch.

Daarom vindt ik het jammer dat de grote zaal niet ook gewoon nieuwgebouwd is. Hoe mooi de zaal ook opgeknapt is, het voelt er benauwd en ademt 100% oude Bussel. Dat komt door de steile opbouw van de tribune en de krappe zitplaatsen die tegenwoordig eigenlijk niet meer kunnen. Tel daarbij de logistiek op die behoorlijk verslechterd is en de theaterzaal komt uit op een krappe voldoende.

Dat is in mijn ogen niet goed voor een theater wat ook de komende decennia nog mee moet kunnen met de ontwikkelingen. Nieuwbouw van de grote zaal had kunnen leiden tot een goed theater dat ingericht is volgens de huidige maatstaven zodat het past bij een comfortabele avond uit.

Jullie mening
Eens of oneens?! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met de nieuwe Bussel. Hoe denken jullie over de foyer en hoe scoort de grote zaal naar jullie mening? Ook mensen met ervaringen over de kleine zaal worden uitgenodigd te reageren.

8 gedachten over “[RECENSIE] De Bussel is op een haar na af

 • 30 maart 2016 om 21:52
  Permalink

  Afgelopen weekend in de Grote Zaal een voorstelling bezocht.
  Beenruimte veel te krap, ook de logistiek niet goed. Niet denken aan een calamiteit, dan kom je er echt niet weg.
  Daarnaast ging het in de pauze mis in de bar boven (balkon), wijn- en andere glazen waren op. Drankje naar binnen moeten slokken om vervolgens weer een halve rij mensen op moeten laten staan om plaats te bereiken. Helaas, het is er niet op vooruit gegaan.
  Als vanouds ging men na afloop rond met een blokje kaas. Dat was positief.

  Overigens was ook de voorstelling goed, maar dat heeft eigenlijk niets met het theater te maken.

 • 31 januari 2016 om 20:36
  Permalink

  Ik voel me vreselijk opgesloten en onveilig ,als ik aan de dichte zijde vd rij zit .
  Je moet op een heleboel mensen wachten voordat je er uit kan .
  Hebben ze hier wel eens ,n evacuatie oeff. Gehouden ? Hoe lang duurt het voor de zaal leeg is . ( ook oude trage mensen )

 • 6 januari 2016 om 13:21
  Permalink

  De nieuwe Bussel ziet er prachtig uit maar ongelooflijk hoe amateuristisch de catering was geregeld afgelopen zaterdag met name in de pauze.
  Per bestelling werden de drankjes ingeschonken en dat duurde daardoor zodanig lang dat je tegen het einde van de pauze snel, snel bv. je wijntje naar binnen moest werken.
  Ik ben geen horecaexpert maar een leek kon zien dat je ook net voor aanvang van de pauze had kunnen zorgen dat er al het een en ander klaarstond. Als nu bv. gewoon 1 persoon vóóraf had gezorgd voor het inschenken van zoveel glazen witte en rode wijn dan zou alles heel wat soepeler en sneller verlopen lijkt mij (en bovendien zouden alle glazen dan ook allemaal ongeveer even vol zitten terwijl er nu wel hele grote verschillen waren tussen de diverse medewerkers).
  Ik heb me hierover al ontzettend vaak verbaasd en ben daarin vast niet de enige.

 • 23 december 2015 om 10:42
  Permalink

  Het is mooi geworden maar ik vind de stoelen in de grote zaal slecht zitten en krijg last van mijn rug en de armleuningen zitten te laag om te gebruiken.

 • 23 december 2015 om 03:32
  Permalink

  De entree vanaf 1 kant is niet echt handig, zeker niet als je aan de andere kant van de zaal zit. Een stukje gaat nog wel voor rij 5 langs maar daarna wordt het moeilijker. ook de armleuningen zijn lager en de stoelen zitten minder comfortabel dan de oude stoelen.
  Kleine zaal nog geen ervaring, heb hem wel gezien met rondleiding, maar het knusse van de kleine zaal (Kluiz) is wel weg.
  Heel jammer dat de boom nog maar amper te zien is.
  Verder is het wel erg mooi geworden.
  Ik mis echter bij de tribune trap aan 1 kant een armleuning, daar is het wachten tot de eerste spontaan naar beneden komt…..lijkt me zo verholpen.

 • 22 december 2015 om 20:16
  Permalink

  De beenruimte is inderdaad veel te klein vooral als je 190 lang bent dan zit je echt met je knieën in de oren van je voorganger. Ook het feit dat de zaal maar aan een kant opengaat geeft niet alleen ongemak maar ook een onveilig gevoel. De stoelen vind ik ook geen vooruitgang ze zitten erg recht. Dit is niet echt relax zitten!
  De foyer daarintegen is enorm verbeterd vooral het gedeelte onder de trap/tribune. als je bij het raam aan de buitenzijde zit vind ik het ongezellig en kil aandoen. Boven vind ik het wel knus omdat je daar ook niet meteen in de kijker zit denk ik.

 • 21 december 2015 om 23:17
  Permalink

  De stoelen in de kleine zaal zitten verschrikkelijk, ook hier weinig beenruimte. Jammer een gemiste kans voor een verbouwing van miljoenen.

 • 21 december 2015 om 22:11
  Permalink

  Ik ben het er helemaal mee eens. Ook ons oordeel over de beenruimte bij de stoelen is hetzelfde. Heel jammer,want verder ziet alles er goed uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *