[NIEUWS] AZC inspreekavond samengevat!

© Roland Rutten Photography
© Roland Rutten Photography

Gisteravond om 19:30 werd op het Stadhuis de inspreekavond voor de plannen van het AZC geopend door vicevoorzitter Walther Hoosemans. Er kwamen 15 sprekers aan het woord, die elk vijf minuten tijd kregen om hun betoog te houden ten overstaan van de gemeenteraad.

Communicatie

Veel sprekers gaven aan totaal overdonderd te zijn door de plannen van de gemeente. Iemand ging hier specifieker op in en noemde de communicatie van de gemeente een overval-strategie. Een andere inspreker vond dat de wijze waarop het gecommuniceerd werd wijst op minachting van de burgers. De vragen die deze inspreker bij de informatieavond van 20 januari heeft gesteld, zouden verder niet beantwoord zijn. Volgens een ander was de informatiebrief erg summier en was ze verrast dat ze – hoewel ze betrokken was via de buurtpreventieteam – de brief niet persoonlijk heeft ontvangen. Iemand anders was verder zeer verbaasd over de bewonersbrief en teleurgesteld in de burgemeester en de wethouders.

Locatie

Tal van sprekers gaven te kennen dat de locatie van het Zandoogje in hun ogen niet geschikt is voor de opvang van risicovolle groep puberende vluchtelingen. Zo staat het Zandoogje aan de poort van een zeer kinderrijke woonbuurt. De een gaf daarbij de focus op de vele geschikte locaties die niet lijken te zijn overwogen alsook de te verwachten bestemming van de locatie – seniorenappartementen; de ander op het gevaar van een dergelijke opvang op een plek waar veel verkeer is van kinderen. Ook gaven velen te kennen zich niet prettig te voelen bij het idee dat de jongeren gaan rondhangen in de wijk en kinderen lastig kunnen gaan vallen. Een spreker viel op doordat hij het liefst zag dat de locatie werd verplaatst naar zijn eigen buurt, omdat daar minder risico’s zouden zijn. Een ander noemde de plaatsing van de opvang (met eventueel meer vluchtelingen) buiten de bebouwde kom een win-winsituatie voor burgers, de gemeente en het COA.

Aantal begeleiders

Ook het aantal begeleiders kwam vaak aan bod; zo zijn er 3 begeleiders op de dag en 2 in de nacht, dus 1 begeleider op de 35 kinderen. Het argument bij veel betogers was dat zelfs bij niet-getraumatiseerde, Nederlandse kinderen deze verhouding niet goed is. Getraumatiseerde kinderen uit landen met een andere cultuur zouden dit nog problematischer maken. Één spreker liet weten dat het COA heeft gezegd dat ze zelf de groepen ook te groot vonden, maar dat daar nu niets meer aan veranderd kan worden, en dat er verder in de wandelgangen werd gesproken over de koop van het pand door de COA. Een andere betoger liet weten liever kleinschaligere opvang te zien, het liefst in aparte jongens- en meisjeshuizen verspreid over de stad.

Veiligheid

Veiligheid leek het grootste issue van de avond te zijn. Een spreker noemt veiligheid een van de basisaspecten van de samenleving. Dit geldt zowel voor de asielzoekers zelf, maar zeker ook voor de burgers.

© Roland Rutten Photography
© Roland Rutten Photography

Weer een ander meldde dat het niet zo kon zijn dat de kinderen uit de buurt zich moeten gaan aanpassen. Dat is volgens hem een omgekeerde wereld. Verder is door een spreker aan het COA gevraagd naar de risico-inventarisatie, maar die schijnt er niet te zijn; dit komt volgens de spreker zeer amateuristisch over. Volgens een andere betoger wekken de gebeurtenissen in Keulen en Zweden terecht angstgevoelens op; hij roept het college op om de angsten van de burgers serieus te nemen.

De inspreekavond had een grote opkomst en verliep zeer rustig. Vicevoorzitter Walther Hoosemans gaf zelfs aan het einde nog een compliment aan alle aanwezigen voor het rustige verloop van de avond. Voor de inspreekavond was verder veel politie en beveiliging op de been. Over de plannen van de opvang van de vluchtelingen wordt volgende week op 2 februari een debat gevoerd. De uiteindelijke beslissing valt op 16 februari.

Een gedachte over “[NIEUWS] AZC inspreekavond samengevat!

  • 30 januari 2016 om 17:36
    Permalink

    Beste Redactie,
    ik vind het bijzonder storend dat jullie schrijven over ‘betogers’ terwijl het om ‘insprekers’ ging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *