[OPINIE] AZC ja of nee

azc
Bron: https://marleenevita.wordpress.com

Zoals je hebt gemerkt ben ik toch niet zo goed in ‘blogs in tijd van de baas’ (zie vorige blog). Ik ben meestal beetje te druk met mijn werk 🙂. Daarnaast heb ik nogal last van muisarmen, waardoor ik zo weinig mogelijk achter de computer zit. Toch is dit onderwerp zo belangrijk dat ik er graag even iets over wil schrijven. Wij, D66, zijn een van de mede-indieners van de motie om een geschikte locatie voor een AZC in Oosterhout te zoeken.

Een AZC in een woonwijk, heftige toestand.

Begrijpelijk veel onrust, helemaal als je ziet hoeveel begeleiding er is op deze groep. Ik heb een heel aantal buurtbewoners gesproken op de inloopavond en ik merk dat er vooral ongerustheid is. Het is niet zo dat mensen alleen maar tegen zijn, al roepen die het hardst.

De belangrijkste zorg die ik gehoord heb is dat er niet genoeg begeleiding is op de groep met jongeren waardoor veiligheid niet gegarandeerd kan worden. 3 Begeleiders op 70 jongeren is erg weinig. Daarnaast 85% jongens tegenover 15% meisjes. Terechte zorg, die ik deel.

Ook is er het gevoel dat de bewoners overvallen zijn en gepasseerd zijn. Daar tegenover staat dat ze vinden dat er nog niet voldoende informatie is.

Als je nog vroeg in het proces zit weet je helaas nog niet alles. Dit geldt voor ons als gemeenteraad natuurlijk ook. Wij hebben ook veel vragen en willen graag dat zaken goed geregeld zijn en daarom moeten we hier op korte termijn een mening over hebben.

Het plan is nog in concept, er moet eerst goedkeuring plaats vinden voordat de plannen concreet uitgewerkt worden.

Als er met mensen gewerkt wordt krijg je nooit garanties dat alles vlekkeloos verloopt maar er zijn volgens mij een heel aantal mogelijkheden om de veiligheid zo groot mogelijk te maken. Dat zijn zaken waar wij zeker op aandringen. Toch moeten we niet vergeten dat wij niet degene zijn die huis en familie achter gelaten hebben in de moeilijkste tijd van hun leven, de pubertijd. Dat geldt wel voor deze jongeren….

De meeste mensen willen andere mensen helpen ook al zijn ze tegen een AZC in hun wijk. Gelukkig maar, de schreeuwers in de media laten je bijna een ander beeld geloven.

Dat niemand een AZC in zijn achtertuin wil begrijp ik en helaas zal het altijd iemand zijn achtertuin raken. Als alle gemeenten een AZC gaat weigeren komen we nergens, want deze mensen moeten toch opgevangen worden. Daarnaast denk ik dat we niet naar een situatie toe moeten waarbij het COA ons oplegt waar een AZC gaat komen. Als ze willen kunnen ze dat doen, die bevoegdheid hebben ze.

Dan hebben we niets meer te zeggen over hoe veiligheid geregeld wordt, hoe begeleiding geregeld wordt. Ik kan me niet voorstellen dat wij als democratisch land dat willen. Dus de enige manier waarop we dit kunnen doen is goed kijken hoe we dit moeten doen en het alleen doen als het verantwoord is. Voor ons is dat als de begeleiding en de veiligheid voldoende op orde is.

Deze opinie is afkomstig van blog van D66 politica Marleen Hemmer. Opinies zijn welkom op redactie@ookvanwosterhout.nl.

2 gedachten over “[OPINIE] AZC ja of nee

 • 27 januari 2016 om 00:33
  Permalink

  Jan Willem, helemaal mee eens! over het hoe moet echter wel heel goed nagedacht worden.
  Ook van Wosterhout: tof dat jullie mijn blog geplaatst hebben!

 • 24 januari 2016 om 20:45
  Permalink

  Natuurlijk moet er in O’hout een AZC komen. Met deze 70 voldoet O’hout nog lang niet aan de aantallen voor gelijke verdeling over gemeenten. Geen plicht, maar zou wel mooi streven zijn.

  Andere gemeenten hebben al redelijk veel ervaring en zijn zeker bereid om mee te denken tav organisatie en bezetting van begeleiding en vrijwilligers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *