[LEZING] Jan Rotmans: Een tijdperk van verandering

Jan Rotmans

Afgelopen week was er een lezing in de Bussel gehouden door Jan Rotmans over transities en duurzaamheid. Jan Rotmans noemt zichzelf ook wel ‘rebel in pak’ en heeft o.a. Urgenda en Nederland Kantelt opgericht. De lezing die hij hield voor de mensen uit regio Oosterhout werd mede mogelijk gemaakt door Rabobank Amerstreek. De tickets waren gratis te verkrijgen via Theek5 en de Rabobank. Er kwamen uiteindelijk veel geïnteresseerden op af. Een aantal highlights:

Digitale revolutie
Voordat Rotmans ging praten over technologische ontwikkelingen, begon hij de presentatie met zijn avontuurlijke expeditie naar Antarctica. Hier heeft hij aan den lijve ondervonden hoe mooi, maar ook kwetsbaar de natuur kan zijn. Na deze krachtig introductie legde hij vervolgens paralellen tussen de industriële revolutie en de tegenwoordige digitale revolutie, op vlakken zoals sociale ongelijkheid, angst voor machines/robots en onzekerheid. “We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperken”, aldus Jan Rotmans.

Een tijd van crises
Verder zei Rotmans dat we de afgelopen tijd veel crises hebben moeten doorstaan, maar dat de ecologische crisis zich op zeer korte termijn nog moet openbaren. Dit vraagt aandacht voor o.a. het klimaat- en energiebeleid. Ook met betrekking tot geopolitieke ontwikkelingen is het volgens Jan Rotmans verstandiger om in te zetten op duurzame energie. Verder is er een soort crisis – of beter gezegd botsing – tussen de systeemwereld (van wetten en regels) en leefwereld (van de gewone burger). Als oplossing vloeit hieruit ‘samenleving 3.0’ voort, waar het onderscheid tussen instituties en burgers verdwijnt en er meer sprake is van een netwerksamenleving.

Wat kan ik als persoon betekenen?
Jan Rotmans eindigde zijn presentatie met een aantal praktische tips die je als persoon op korte termijn kunt regelen: schaf zonnepanelen aan, want het rendement ligt hiervoor op 8 tot 10%; isoleer je huis goed voor kostenbesparing en comfort; word lid van een lokale energiecoöperatie (denk aan de Oosterhoutse Nieuwe Energie Coöperatie); word flexitariër; koop een hybride of elektrische auto; douche 5 minuten; kies bewust en koop biologische groenten, fruit en vlees; reis niet te vaak met het vliegtuig; stap over op een duurzame bank en doe mee met de projecten die Rotmans steunt. En verder: “Wie wezenlijk wil veranderen, moet eerst tot stilstand komen”.

Pablo van Gruijthuijsen

Ik wil graag mijn bijdrage leveren om Oosterhout als stad beter tot zijn recht te laten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *