[FILM] Of ik gek ben + Q&A met Frank Lammers en Mike Weerts

Frank 002
© 2R Development

Samen met Serendipity Books waren wij aanwezig bij de eerste draaiavond van Of Ik Gek Ben in het gloednieuwe Filmcafé op de Heuvel. Frank Lammers en Mike Weerts kwamen ook één bezoekje brengen en beantwoordden alle vragen uit de uitverkochte zaal! De film is deze vrijdag en zaterdag om 20:15 te zien in het Filmcafé!

Titel: Of ik gek ben
Regie: Frank Lammers
Verschenen: juni 2014
Duur: 95 minuten
Cast: Mike Weerts – Monic Hendrickx – Ceel Geel
Genre: Komedie, Thriller, Drama

De succesvolle, jonge kunstenaar Benjamin is compleet de weg kwijt als hij in een tbs-kliniek belandt. Hij herinnert zich niets van een gewelddadig vergrijp waarvoor hij is veroordeeld. Het leven in de kliniek is absurd en meedogenloos, maar langzaam krijgt Benjamin weer grip op zichzelf en beseft hij wat voor oppervlakkige narcist hij was voordat hij in de kliniek belandde. Eenmaal vrij, doet het weerzien met zijn oude vrienden de grond onder hem opnieuw wegzinken en zet hij een groot vraagteken bij wat nu eigenlijk de waarheid is.

Na heerlijk gegeven te hebben nam ik afgelopen vrijdag vol enthousiasme plaats in het FilmCafé in Oosterhout. Helaas was de opkomst zo groot dat ik op de 1e rij in de hoek moest plaatsnemen. Niet echt de meest ideale plaats voor deze film. Maar daar kom ik later op terug.

De film begon direct goed. De aandacht werd gelijk gegrepen want je wilde weten wat gebeurd hier nu eigenlijk? Vervolgens word het verhaal verteld door middel van flash backs en het heden. Je krijgt vooral te maken met Ben die in de kliniek zit en niet meer weet wat hij heeft gedaan. Er is hem verteld wat hij heeft gedaan maar door zijn leven vol seks, drugs en drank weet hij niet meer wat er nu precies is gebeurd. Het enige wat hij zeker weet in het begin is dat hij dit niet gedaan heeft/dat het niet zo gegaan is.
Echter probeert alles en iedereen hem te laten accepteren dat hij dit wel gedaan heeft en dat hij vanuit daar moet gaan verwerken.

Dit is precies waar het goede film en acteer werk de hoek om komt kijken. Mike Weerts weet hele goed een verwarde man neer te zetten die toch zeker weet dat er iets niet klopt en zich hiertegen blijft verzetten. Met alle paniek en angst tot gevolg. In de FlashBacks word de sfeer zo neer gezet dat je zelf ook echt het gevoel hebt onder de invloed te zijn van drugs. Hier komt gelijk het puntje waar ik het daarstraks over had. Als je op rij 1 zit is dit echt niet zo prettig. Dan komt het namelijk wel heel erg dichtbij en is het wel heel heftig in kleuren en drukte. Echter geeft dit dan misschien wel weer, weer hoe Ben zich echt voelde.

Het acteerwerk in deze film is echt heel goed. Het zijn voornamelijk vrij onbekende Nederlandse acteurs die allemaal stuk voor stuk enorm goed werk weg zetten.
Ik kwam de film uit met een enorm onrustig gevoel. De film heeft namelijk iets herkenbaars maar toch ook is hij totaal niet herkenbaar. Dit zorgt denk ik voor de onrust. Ook kan het onderwerp iedereen overkomen en daardoor heeft het een beangstigende factor.

Echter weet ik niet of de film heel erg paste bij het publiek. In een filmhuis komt namelijk over het algemeen het wat oudere filosoferende publiek. Deze film is eigenlijk gewoon voor elke bioscoop bezoeker. Het nadeel alleen is dat de bioscopen hem niet in durven te kopen.

Ook wil ik nog even een compliment uitdelen voor het filmwerk. Het filmwerk is enorm goed aangepast op de scene die gefilmd word. Zo kan het beeld warrig druk en wazig zijn en helder en duidelijk daar waar het nodig is. Ook werd het niet verwarrend of onlogisch het deed heel natuurlijk en echt aan.

Natuurlijk mag de muziek in deze film ook niet vergeten worden. Wauw wat een prachtige en goede en vooral passende muziek! Let hier vooral even op als je de film gaat zien.

Voor de film wil ik daarom graag 4,5 ster geven. Omdat ik dek dat het hier en daar net iets beter kon maar de film echt gewoon steengoed is.

SterSterSterSterSter half

Q&A MET FRANK LAMMERS EN MIKE WEERTS

IMG_1308

Na dit alles mochten Roland en ik samen wat vragen stellen aan Frank en Mike, echter was Mike redelijk te laat omdat hij het niet kon vinden. Maar Frank was ruim op tijd (hij is al veel vaker in Oosterhout geweest) Hij heeft namelijk meerdere keren op De Katjeskelder gezeten en hierbij wees hij ook nog een keer naar het leuke Barpersoneel *Hoera voor mij en mijn collega’s*.
Aangezien Roland en ik nogal overweldigd waren door de film (en de drukte van de 1e rij) hadden we eigenlijk eventjes nodig om bij te komen.
Toen ik eenmaal wilde beginnen werd het eigenlijk vrij snel duidelijk dat veel vragen zo in de Q&A beantwoord zouden worden en werd het interview eigenlijk verschoven tot na de Q&A.

Tijdens de Q&A werden natuurlijk de standaard vragen (die ik ook had) beantwoord. Zoals waarom Mike dit boek verfilmd wilde zien. Dat wilde hij gewoon omdat hij het een enorm goed boek vond en het film-waardig.
Hieronder even een opsomming  van de belangrijkste/leukste puntjes uit de Q&A:

  • Frank heeft een van zijn eigen vrienden in de film mee laten spelen
  • Hij heeft goede acteurs auditie moeten laten doen wat een beetje beschamend was
  • Het heeft een hoop tijd en energie gekost om genoeg geld op te halen voor de film
  • Als elke Brabander €1,- had gegeven dan was er meer en makkelijker geld bij elkaar gehaald
  • Frank trekt zich niets aan van slechte recensies omdat ze meestal niet onderbouwt zijn
  • Bioscopen zijn huiverig om deze film in te kopen. Als ze hem in kopen staat hij vaak op een stomme tijd geprogrammeerd.
  • Mike is lang bezig geweest om de rechten van dit boek te kopen maar toen hij ze had stond hij te popelen en heeft hij Frank benaderd.
  • Mike moest van Frank meer na denken over het acteren. De vriend van Frank die een rol heeft moest van hem vooral niet na denken en vooral niet acteren.
  • Voor deze film hebben Frank en Mike onderzoek gedaan in TBS klinieken en kwamen daar de meest vreemde situaties tegen.

Daarna was het nog tijd voor een hapje drankje en een borreltje. Helaas kwamen Roland en ik er niet meer tussen om onze restvragen te stellen en moesten we nog bijna vechten om een foto. Helaas is Mike er tussendoor geglipt dus heb ik hem niet meer op de foto kunnen krijgen. Maar gelukkig hebben we de handtekening nog.

Liefs Marjolein

Serendipity Books is op dit moment de snelst groeiende boekenblog van het moment. Ook is het een van de bekendste en grootste boekenblog in heel Nederland en België. En dat uit ons eigen Oosterhout. Op Serendipity Books wordt alles behandeld wat met lezen boeken en bloggen te maken heeft. Voornamelijk wordt er geschreven over 0-4 jaar- YA – Alle volwassenen boeken en genres – Gift en amusement boeken.

Roland

Een jonge schrijver, presentator en fotograaf vol passie voor journalistiek, onze stad en nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *