[COLUMN] Kermisselijk

Header Maartje 001

Ik ben een tijdje op vakantie geweest en heb dan gelijk ook drie maanden niet meer geschreven. Maar warempel; ik kreeg weer de columnschrijven-koorts en hier is ‘ie dan weer!

Het is weer zover in Oosterhout: de Kermis! Yeah! Voor de meesten iets om al heel het jaar naar uit te kijken als een vaststaand Oosterhouts evenement na Carnaval, na Parkies en na de Pruvement. Alle attracties staan weer klaar zoals altijd en jaar in jaar uit wordt zelfs een deel van de doorgaande weg gebruikt zodat de Oosterhoutse Arriva-bussen een andere route moeten nemen. En in ons Storp  is het weer kei-gezellig! Toch vind ik het jammer dat ik het ‘Yeah…Kermis!”-gevoel niet zo heb… En nee, dat komt niet omdat ik van het bekakte, vlakke ‘beuven de rivieren’ kom. Nee, daar hebben ze ook gewoon een kermis. Het is iets wat meer lichamelijk in de weg zit en na verloop van tijd dan ook weer geestelijk: ik word al-tijd misselijk! Van elke attractie, ja! Serieus! Zelfs van de muntenbakken, die moeten ook hypnotisch heen en weer bewegen met 200 km per uur en in alle hoeken knipperende lichtjes die op je af stormen. En ja, óók de lekkernijen, daar word ik misselijk van! Hoe heten die vette rondgedraaide deegstokjes? No go voor mij.. helaas. Had ik als kind ook al. Was ik wel zo stoer om in de Booster te durven, kwam ik er in alle kleuren van de regenboog uit, niet van de angst, maar van de misselijkheid. En dat is vet oneerlijk! Denk je eens ‘cool’ te zijn, faal je weer omdat … het ook onmenselijk is dat je 20 rondjes om je as draait, 30 meter boven de grond!
Waarom vinden wij mensen dat leuk; onszelf in cabines en karretjes laten neerploffen en ons overgeven aan (whaha, of.. overgeven over de…) machines die ons rond laten draaien, tollen, heen en weer schudden of.. allemaal tegelijk! Waarom krijgen de meeste mensen dan na deze misselijkmakende machines (letterlijk) het voor elkaar een glunderend gezicht van oor tot oor op te zetten en uit te spreken hoe coooool het was. Hoe dan?! Ik kan wel acteren en man, wat heb ik dat vaak op de kermis moeten doen. Het kan zelfs een date verpesten he? Dan ben ik gelukkig een vrouw en hoef ik me niet uit te sloven, maar enkel en alleen maar sexy langs de kant te staan als de man voor de tweede keer in de Booster gaat.. hoe stoer. De wereld is raar. Geef mij maar iets anders wat een kick geeft! Naar de kermis gaan en iedereen misselijk zien worden en zelf ‘wijselijk’ toe staan kijken en dan óók nog een knuffel cadeau krijgen van je vriendje die een verzamelwoede heeft van kermisbeertjes voor zijn vriendin (wel een hele specifieke verzamelwoede, maar het is wel heel lief!). Nee, laat mij maar die eentjes vangen, of laat mij maar winnen bij de kamelenrace. Lekker rustig een balleke gooien waardoor jouw houten kameel zich naar voren waggelt en je mógelijk als eerste aankomt bij een ander houten iets een meter verder. Kei-leuk, echt.

Roland

Een jonge schrijver, presentator en fotograaf vol passie voor journalistiek, onze stad en nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *