Blues & Roots festival volgende week weer van start!

Ralph de jong

Op 8, 9, 10 en 11 september staat het Oosterhoutse Blues & Rootsfestival weer op het programma. Het is daarmee een inmiddels een vast startschot bij de opening van het podiumseizoen. Het wordt al weer de 29ste editie waarbij een aantal Oosterhoutse horecabedrijven hun podium vullen met –vooral – Live Blues & Roots muziek. Dit jaar zijn het ongeveer 25 live-optredens. We nemen je even mee op “kroegentocht”

Opwarmblues

Zoals elk jaar trapt Café de Pub op donderdag om 21.00 uur af met de “opwarmblues”. Dit jaar zal het duo Schipper en Kruis zorgen voor de openingsceremonie. Kees Schipper mag een ouwe rot in het vak genoemd worden, maar hij heeft het excuus dat hij jong is jong begonnen. Ondanks – of misschien wel dank zij- 50 actieve jaren in de muziek is hij  jong gebleven in Rock en Blues.

Prijzenpakkers en Award Winners

Op vrijdagavond wordt een uitgebreid menu op de planken gebracht met een grote diversiteit aan stijlen en “award winning” acts zoals Robbert Fossen, (beste blueszanger 2014) samen met Lamarr Chase  (de Klappeij). Qua muziekstijl gaat de voorkeur van Fossen uit naar de Chicago blues. Phil Bee’s Freedom (Oud Brabant) is winnaar van de Dutch Blues Challenge 2015 en speelde de halve finale bij de International Blues Challenge in Memphis. Deze sensationele band prikkelt het publiek met originele blues met een mix van jazz en soul grooves.

Het blues/rock power trio van Joost de Lange zet een stevige show weg in d’Apotheek met een indrukwekkende mix van eigen werk en covers. Het akoestische duo the Ugly Twins gaat Seven onveilig maken met een breed repertoire van blues, pop, rock èn Nederlandstalig. Het publiek mag zich intussen ook afvragen wie van de twee echt Ugly is.

In de Pub maakt de Ierse blues-rock gitarist Eamonn McCormack zijn opwachting. Hij maakte een paar jaar geleden al een verpletterende indruk met zijn fantastische geluidsmuur en komt dat nog eens dunnetjes overdoen. Als laatste staat Jimi Barbiani (It) op het podium van Salerno. Barbiani wordt gezien als één van de beste bluesrock slidegitaristen en dit powertrio maakt een unieke, explosieve sound. Een Italiaan in Salerno!

Live op straat

Op zaterdagmiddag staat de Oosterhoutse band Dicemen al vanaf 13.00 uur te spelen in de Nieuwstraat. Daarmee herstellen ze in de Nieuwstraat een oude traditie: live-optredens op een podium in het winkelgebied, zodat ook het winkelend publiek wat mee kan krijgen van het festival. Da’s een goed initiatief van het gezellige winkelstraatje.

Daarna neemt Blind B. om 16.00 uur het stokje over in café Oud Brabant. Deze band speelt jaarlijks een hoogstaande sessie met gastmuzikanten en dit jaar neemt de Belgische Bluesharpvirtuoos Steven Trochmee voor een spetterende middagsessie.

Trektochten langs de podia

Op zaterdagavond wordt het festival geopend door één van de beste regionale en misschien wel landelijke rootsbands: de River Zydeco Band in café De Kloek. De band kreeg onlangs lovende kritieken en 4 sterren voor hun laatste c.d. Down de line:  “De liedjes zijn zo knap in elkaar geknutseld dat ze moeiteloos de competitie aan kunnen met hun vakbroeders uit Louisiana”.

Daarna is het zaak om de trektocht langs de podia optimaal te plannen. Van de ruigere “illegal blues”-mix van rock, swing en roll van Moonshine (Pub), langs de old schoolblues met funk & soul van Fat Harry & The fuzzy Licks (Oud Brabant) naar de regionale (nieuwe) bluesrock band The Sauce (ontstaan uit de vroegere The South) in d’Apotheek

Veel tijd om op adem te komen lijkt er niet want Mojo Hand blaast inmiddels haar swing en Texasblues door de Klappij, even later gevolgd door de Rusty Nuts (Salerno). Deze band heeft onlangs de veelgeprezen gitarist Walter Lavent als versterking gekregen en baant zich als een schroef door de geschiedenis van de blues- en southern rock. Als laatste starten de gitaarvirtuozen Sean Webster (UK) en Stef Paglia (B) op de basis van Blind B. (Oud Brabant) om een stomend blues & rock optreden af te leveren.

Ray Charles & the Queen of Dutch Blues

De zondagmiddag kent om ca. 15.00 uur een adembenemende start met Delmontis feat. Aron Raams(de Pub). De band brengt een hommage, een tribute to Ray Charles. Daarmee worden niet alleen roots & bluesliefhebbers bediend, maar iedereen die van weergaloos mooie muziek houdt. Een uurtje later starten op verschillende podia de andere optredens.

Ron Krop (El Kroppo, de Klappeij) heeft niet alleen een indrukwekkende reputatie als bandleider en gitarist maar is ook een uitzonderlijk vocaal talent. Hij heeft samengewerkt met zo ongeveer alle groten uit de vaderlands blues, pop en rock. Dave Chavez (Seven) komt zijn troeven op tafel leggen: een mooie zangstem en subtiel gitaarspel a la Ronnie Earl, een combinatie van kracht en pracht zoals ook te horen is op zijn laatste c.d. Loving Battle Ground.

Ralph de Jong (d’Apotheek)vergaart met zijn rauwe blues bij elk optreden nieuwe fans. Hij won al meerdere malen de Dutch Blues Challenge en is een regelrechte sensatie met een niet aflatende, verbazingwekkende energie. Ook Dicemen is weer van de partij (Oud Brabant). De band heeft een paar regelrechte originele bloedlijnen naar Oosterhoutse bands uit de jaren zestig en is daarmee één van de langlopende cultuurdragers. Op hetzelfde moment worden alle mensen die liever muziek maken dan er alleen maar naar te luisteren van harte uitgenodigd mee te komen spelen op de Bluessesie in Salerno.

Tegen het eind van deze optredens maken we ons op voor de laatste twee optredens. De familie Raams & Co – één van Oosterhouts bekendste muzikanten-families- gaat het podium op om een afsluitende set te spelen na Dicemen. Daarmee sluit Oud Brabant hun traditionele zondagreünie met Rhythm & Blues en Rock ‘n’ Roll meer dan waardig af.

In de Salernobar vindt daarna de echte afsluiting plaats met AJ Plug en Kim Snelten. Een unieke combinatie die zowel eigen werk als covers spelen. AJ Plug wordt gezien als de toekomstige “Queen of Dutch Blues”

De deelnemers aan dit 29ste festival  hebben al met al een mooie brede programmering op de planken staan; van akoestisch naar power, van blues naar soul, van swing naar rock. Een goede gelegenheid om in dit weekend te genieten van wat de Oosterhoutse café’s ook zijn: een podium voor goede live-muziek!.

Roland

Een jonge schrijver, presentator en fotograaf vol passie voor journalistiek, onze stad en nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *