Opinie: Burgers gaan los op begroting 2019

 

Wie had verwacht dat gemeentelijke transparantie over de begroting 2019 louter goed ontvangen zou worden komt van een koude kermis thuis. Afgelopen week gaf de gemeente duidelijkheid over de inkomsten en uitgaven in 2019, maar dit werd niet door iedereen op prijs gesteld. Zeker op Facebook ontstond er al snel veel kritiek op de gepresenteerde begroting.

€700 per gezin

In 2019 zou een gemiddeld gezin zo’n €700 kwijt zijn aan gemeentelijke heffingen. Meegenomen dat een gemiddeld gezin nog bij elkaar is en gemiddeld 2,2 kind heeft, komt dat al snel neer op zo’n €14 per persoon per maand.  Toch lijkt dit voor veel schreeuwende burgers een rib uit het lijf te zijn, de kosten van een rondje tijdens een avond uit is blijkbaar voor veel Oosterhouters teveel gevraagd. Misschien zijn ze vergeten dat diezelfde gemeente ervoor zorgt dat ze überhaupt een avondje uit kunnen.

Hondenbelasting

Vooral de bekendmaking dat de gemeente in totaal €162.000 aan hondenbelasting binnenhengelt komt in Oosterhout hard aan. De gemeente verdedigt zich hiertegen en heeft jaren geleden al gezorgd dat deze inkomsten alleen ten gunste van hondenbezitters gebruikt mogen worden. Toch zijn veel hondenbezitters en niet-hondenbezitters het op dit punt met elkaar eens: waarom alleen hondenbelasting? Katten mogen zonder belasting vrij rondlopen en hun behoefte doen waar zij willen. Een belasting die dus nog een beetje op losse poten staat.

Parkeerkosten

Ook het Oosterhoutse parkeerbeleid, vaker onderwerp van debat, levert aardig wat centjes op: 1,7 miljoen euro. Natuurlijk moet je als bezoeker dicht bij de winkels en horeca kunnen staan en moeten de beste plekken gereserveerd blijven voor dagjesmensen, toch is €1,7 miljoen wel heel veel om naar een stel lege etalages te gaan kijken.

Dat heb op Facebook gestaan

Het blijkt maar weer dat de beste stuurlui op Facebook staan en alle ambtenaren van Den Haag tot Oosterhout corrupt, lui of allebei zijn. Voor wie het echt zó oneens is met de gemeente en hier ook graag aan wat wilt doen kan altijd kijken op https://www.werkeninwestbrabant.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *