Serie duurzaamheid: Dit deed de gemeente Oosterhout aan duurzaamheid in 2018

ZonnepanelenDuurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema in de samenleving. Anders omgaan met gas, meer doen met elektriciteit maar ook kritisch kijken naar onze gewoontes: moeten we wel zoveel vlees eten en zoveel vliegen? In deze serie over duurzaamheid zetten we op een rijtje wat er speelt. Wie er aan zet is en wat er allemaal mogelijk is. Op die manier helpen we u de vraag beantwoorden: ‘wat moet ik doen nu iedereen het ineens over duurzaamheid heeft?’

De landelijke overheid heeft aan klimaattafels belanghebbenden en experts met elkaar laten spreken. Daar wordt nog over gediscussieerd. Ondertussen speelt de vraag wat er allemaal moet gaan gebeuren ook in Oosterhout. Het college van burgemeester en wethouders stelt in een brief aan de raad dat het in 2018 het volgende heeft gedaan:

Zonnepanelen gemeentewerf:
Op het dak van de gemeentewerf zijn 1427 zonnepanelen geplaatst. Goed voor ongeveer 350.000 kWh, ongeveer het verbruik van 115 huishoudens of in dit geval het verbruik van de gemeentewerf + een flink aantal elektrische voertuigen.

Zon op bedrijfsdaken:
In samenwerking met een adviesbureau en een aantal bedrijven zijn er plannen voor in totaal 9MW aan zonnepanelen. Dat is 9.000.000 watt aan productievermogen.

Groene pluim:
In 2018 is de eerste Groene pluim uitgereikt aan een bedrijf dat innoveert op duurzaamheid. De winnaar was Rodenburg Biopolymers.

Intentieovereenkomst samenwerking aan verduurzaming Vijf Eiken Oosterhout:
Op industrieterrein Vijf Eiken werkt een aantal ondernemers samen in een project om hun bedrijfsvoering te verduurzamen.

Winkel ONE:
Oosterhout Nieuwe Energie is al enkele jaren als coöperatie van burgers die voorlopen in duurzaamheid in Oosterhout actief. Eens per maand op zaterdag openen zij hun winkel om andere burgers van onafhankelijk advies te voorzien.

Groen is doen:
Op 20 oktober organiseerde de gemeente samen met een aantal partners een beurs op het gebied van duurzaamheid. Voor 2019 staat deze opnieuw op de planning.

Regionaal energieloket:
Via een speciale website kunnen inwoners van Oosterhout snel zien wat verstandige stappen zijn om duurzamer te gaan leven. Voor extra (persoonlijk) advies wordt samengewerkt met ONE.

Verduurzamen VvE’s:
Verenigingen van eigenaars van bijvoorbeeld flatgebouwen krijgen hulp bij het verduurzamen van hun complex. Vaak zijn de vragen nog complexer dan bij individuele woningbezitters.

Verduurzamen Amernet:
In Dommelbergen bekend en berucht, de warmte van de Amercentrale. Omdat deze grotendeels op kolen draait zal in de toekomst een schonere warmtebron gevonden moeten worden. Daarnaast wordt het net in de toekomst mogelijk verder uitgebreid.

Duurzaamheidslening:
Om hun woning te verduurzamen kunnen burgers een speciale lening afsluiten. Deze lening maakt het mogelijk op een voordelige manier geld te lenen om technische aanpassingen aan de woning te doen. Bijvoorbeeld isoleren of het aanleggen van zonnepanelen.

Thuisvester:
Deze woningbouwstichting investeert in bestaande woningen en test nieuwe duurzame technieken in de praktijk uit.

Energiepark Oranjepolder:
Ten noorden van Oosterhout wordt gezocht naar mogelijkheden voor zonneweide’s en windturbines. Op die manier komt in de toekomst mogelijk een energiepark tot stand.

RES2030:
Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe regionale energiestrategie (RES). In deze strategie wordt vastgelegd hoe de regio in 2050 zo goed als energieneutraal kan zijn.

In de eerste helft van 2019 spreekt het college met de gemeenteraad over de aanvullende plannen op het gebied van duurzaamheid. We volgen deze discussie en komen er dan in deze serie op terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *