Rijgedrag verraadt Fransman, aangehouden voor de Opiumwet

Een 22-jarige Fransman die als bijrijder in een auto zat, raakte vrijdag 8 januari 2021 zijn drugs en de auto waarin hij zat kwijt toen hij rond het middaguur door het rijgedrag van de bestuurder tegen de spreekwoordelijke lamp liep.

Surveillerende agenten zagen een auto slingerend over de A27 ter hoogte van Oosterhout rijden. De bestuurder van de auto had meerdere rijstroken nodig om zijn weg goed te kunnen vervolgen. Ze gaven de man een volgteken en zetten hem op het Wilhelminakanaal Noord aan de kant. In de auto rook het sterk naar hennep. De man, een 19-jarige Fransoos, moest meewerken aan een speekseltest, maar die was negatief, de man reed dus niet onder invloed van drugs. 
De agenten hadden de indruk dat er wel drugs in de auto lagen en vorderden de uitlevering van alle drugs. Daarop reageerde de bijrijder zenuwachtig. Hij bleek namelijk drugs bij zich te hebben: zo’n 40 gram hennep en ongeveer 50 gram hasj. De man is vervolgens aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet en meegenomen naar het politiebureau, waar hij een verklaring heeft afgelegd. De drugs zijn in beslag genomen.

Vendu

Bij verdere controle bleek dat op het Franse kentekenbewijs van de auto waarin het tweetal reed het woord ‘vendu’ stond, plus een datum in het najaar van 2020. ‘Vendu’ betekent ‘verkocht’. Bij verkoop van een voertuig wordt in Frankrijk altijd met pen het woord ‘Vendu’ plus de datum waarop het voertuig verkocht is op het kentekenbewijs geschreven. De nieuwe eigenaar heeft daarna 30 dagen de tijd om het voertuig op zijn of haar naam over te schrijven. Bij het overschrijven krijgt de nieuwe eigenaar een volledig nieuw, onbeschreven, kentekenbewijs. In dit geval is de auto dus verkocht, maar nooit te naam gesteld, oftewel op naam van de nieuwe eigenaar gezet, wat volgens de Wegenverkeerswet niet mag. De auto is voor nader onderzoek in beslag genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *