Helikopters boven Oosterhout – De AH64 Apache

 

Afghanistan, Tarin Kowt, Kamp Holland. 27 maart 2007 Apaches van de Koninklijke Luchtmacht zijn gestationeerd op Kamp Holland. Foto: Vanaf het heliplatform op Kamp Holland, Tarin Kowt start een duo van Apaches aan hun missie, bijna volledig volgehangen met munitie. (bron: defensie.nl)
Afghanistan, Tarin Kowt, Kamp Holland. 27 maart 2007
Apaches van de Koninklijke Luchtmacht zijn gestationeerd op Kamp Holland.
Foto: Vanaf het heliplatform op Kamp Holland, Tarin Kowt start een duo van Apaches aan hun missie, bijna volledig volgehangen met munitie. (bron: defensie.nl)

Dagelijks vliegen er helikopters van Defensie over Oosterhout. In deze serie nemen we je mee langs de verschillende typen helikopters. We starten de serie met de Apache gevechtshelikopter.

Op de dicht bij Oosterhout gelegen vliegbasis Gilze Rijen is de Apache de heli die de aanvalstaken uitvoert. Maak indruk op je vrienden met de volgende feiten: De helikopter is een tank-killer met maximaal 16 befaamde hellfire antitankraketten. Bij een andere keuze kunnen er 76 hydra raketten mee. Blijft er dan nog iets over, dan kan het boordkanon met maximaal 1.200 stuks munitie van 30 mm doorsnede het klusje klaren. Nederland zit in de doorontwikkeling van de versie AH64D naar AH64E Guardian. En met de volgende informatie treedt je toe tot de echte kenners: van de E-versie wordt een aantal uitgerust met een radarbol bovenop de rotor. Hiermee wordt de bij vriend en vooral vijand beruchte AH64 Apache nog gevaarlijker doordat hij nog onopvallender te werk kan gaan.

Nederland startte met 30 Apaches, daarvan zijn er na verliezen nog 28 over. Het toestel is zoals meerdere Amerikaanse helikopters vernoemd naar een indianenstam. De helikopters deden dienst op tal van plaatsen in de wereld waaronder Mali en Afghanistan.

Bergen, Duitsland: 01SEP2002 ©Foto: Hennie Keeris Tijdens de schietseries in Duitsland kwam ook de Apache D gevechtshelikopter in actie. op baan 7c werd het boordkanon gebruikt en werden raketten afgevuurd. De Hellfire moest het doen met simulatie. (bron: defensie.nl)
Bergen, Duitsland: 01SEP2002 ©Foto: Hennie Keeris
Tijdens de schietseries in Duitsland kwam ook de Apache D gevechtshelikopter in actie. op baan 7c werd het boordkanon gebruikt en werden raketten afgevuurd. De Hellfire moest het doen met simulatie. (bron: defensie.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *