Oosterhouts college wil ‘verantwoordelijkheid’ nemen in crisis Afghaanse vluchtelingen

In de late middag werd onze redactie getipt dat een Oosterhoutse wethouder op Facebook een uitspraak zou hebben gedaan dat het Oosterhoutse College van B&W actief aan wil bieden om Afghaanse vluchtelingen op te gaan vangen. Het gaat om een reactie op een bericht van zelfbenoemde ‘raakzegger’ Peter de Hoogh. Hoewel ‘verantwoordelijkheid nemen’ niet letterlijk betekent dat er in Oosterhout vluchtelingen opgenomen zullen worden, lijkt dit inderdaad de onderliggende toon van het bericht.

Acute crisis

Vanwege de crisis in Afghanistan zijn door de Nederlandse overheid duizenden mensen van de luchthaven van Kaboel geëvacueerd. Onder hen veel Afghaanse vluchtelingen die taken hebben verricht voor de Nederlandse militaire missie. Zij zijn niet meer veilig in Afghanistan en kunnen daardoor asiel krijgen in Nederland. Over het hoe en waarom en de gevoeligheden die daarbij komen kijken schreef De Volkskrant eerder een artikel.

Afghanistan, Tarin Kowt, Kamp Holland. 27 maart 2007 Apaches van de Koninklijke Luchtmacht zijn gestationeerd op Kamp Holland. Foto: Vanaf het heliplatform op Kamp Holland, Tarin Kowt start een duo van Apaches aan hun missie, bijna volledig volgehangen met munitie. (bron: defensie.nl)
Afghanistan, Tarin Kowt, Kamp Holland. 27 maart 2007
Apaches van de Koninklijke Luchtmacht zijn gestationeerd op Kamp Holland.
Foto: Vanaf het heliplatform op Kamp Holland, Tarin Kowt start een duo van Apaches aan hun missie, bijna volledig volgehangen met munitie. (bron: defensie.nl)

Opvangplaatsen zijn hals-over-de-kop gecreëerd

Duizenden evacués betekent een grote nood aan opvangplaatsen. Deze zijn tot op heden gevonden in leegstaande militaire kazernes. Ook wordt het militaire tentenkamp dat normaal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse duizenden soldaten huisvest in allerijl opgebouwd om vluchtelingen op te vangen. Of het college doelt op een tijdelijke opvang in Oosterhout of een meer permanente opname van vluchtelingen is niet af te leiden uit het bericht.

Eerdere crisis

Ook in 2016 bood Oosterhout hulp aan tijdens een vluchtelingencrisis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *