Politiek: Willem-Jan van der Zanden ‘weer’ lijsttrekker GroenLinks

We ontvingen een persbericht van GroenLinks, verzonden door voormalig pro-Oosterhouter, partner van nummer 2 op de lijst en zelfbenoemd raakzegger Peter de Hoogh. De titel van het persbericht luidt: Kandidatenlijst GroenLinks vastgesteld: van der Zanden voert weer lijst aan. Dat ‘weer’ klopt als een bus. Van der Zanden schreef zelf op de website van GroenLinks in 2002 dat het na deze gemeenteraadsverkiezingen toch maar tijd werd om een partij op te richten. Inmiddels is dit de 6e keer dat hij als lijsttrekker optreedt. Een handige move verzekerde hem van deze laatste ronde. Door zelf te zeggen dat de periode 2022-2026 écht de laatste is, zo valt te lezen in het persbericht, haalt hij de wind uit de zeilen van criticasters binnen GroenLinks die het wel welletjes vinden.

Het is geen geheim dat GroenLinks in Oosterhout college-ambities heeft. Al sinds het begin van deze periode zouden de oppositiepartij en coalitiepartij GemeenteBelangen (de grootste partij met 9 zetels) regelmatig samen overleggen. Van der Zanden zou met zijn lijsttrekkerschap dus ook een voorname rol kunnen krijgen in een college. Dat zou flink wennen worden. Zowel GroenLinks als geheel, als hun partijleider profileren zich bijna voortdurend als oppositiepartij. Zo stemde GroenLinks tegen de enige plannen in de gemeente voor twee voorgenomen windmolens. Een tegenstem die indruist tegen het Groene wat de naam doet vermoeden.

De positie van een oprichter van een politieke partij ter discussie stellen is praktisch onmogelijk. Niettemin had het een belangrijke stap kunnen zijn voor GroenLinks en progressief stemmend Oosterhout. Daarmee was ruimte ontstaan voor de opkomende Martijn Louwerens (nummer 4), stabiel optredende Uhro van der Pluijm (3) of de talentvolle nieuweling Jacqueline Kuhlmann (2).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *