Wordt Prins Mienus XIV afgerekend voor prinselijke blunder?

Archieffoto © Kaj Moerenhout Media

BN De Stem stookt de afgelopen weken een lekker vuurtje op tussen Prins Mienus XIV aan de ene kant en de Oosterhoutse Carnavals Stichting “De Smulnarren” (OCS) aan de andere kant. Daarmee berokkenen ze bewust of onbewust de Oosterhoutse Carnavalstraditie schade. Maar het is natuurlijk wel een interessante kwestie. Wil de prins echt nog langer door? En wil de OCS echt vasthouden aan de termijn van 5 jaar? Of speelt er misschien meer?

Laten we voorop stellen dat we te maken hebben met een uitzonderlijke goede prins. Misschien een mooie metafoor, maar van een wat introvert, klein, bierbuikig mannetje transformeerde het Oosterhoutse Carnaval met het aantreden van de huidige prins naar een knappe, lange, extraverte hunk. Met gevoel voor traditie én oog voor de toekomst. Maar daar staat tegenover dat de OCS als geheel een stille reus is in de (Oosterhoutse) Carnavalstraditie. De vraag is hoe snel en flexibel die reus dan is.

Maar speelt er nu echt niets anders? Jawel. De prins vloog uit de bocht door politiek en carnaval te mixen. Een ongeschreven regel die al decennia geldt. Het alter ego van Mienus XIV nam een filmpje op voor een politieke partij, in zijn uitdossing als prins. Dat kán niet. Natuurlijk mogen mensen meer ambities hebben. Maar je mixt het één niet met het uiterlijk vertoon van het ander. Ook al is het goed bedoeld, ook al is het misschien per ongeluk. In topfuncties (en dat is het zijn van prins van de OCS in zekere zin wel) hebben beslissingen consequenties. Als de OCS daarmee een extra reden heeft gevonden om de deur definitief dicht te doen is dat best begrijpelijk. Even begrijpelijk als jammer. Maar begrijpelijk.

Tóch hebben wij de stille hoop dat het vooral BN De Stemmingsmakerij is en Mienus XIV en de OCS samen een mooie manier vinden om de vooruitgang van de afgelopen jaren vast te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *