[OPINIE] Eigenbelangen

Oosterhout is een Storp. En dan niet dat webblogje met 3 bezoekers per week; neen! Zoals Helmi ‘doe nog eens een rondje’ Huibregts het ooit een treffend zei: Half stad, half dorp. En daar maken sommige bestuurslieden handig gebruik van.

Dat Oosterhout een stad is, kan geen verdienste worden genoemd. Lodewijk Napoleon kwam per toeval een keer langs en was nogal genereus voor een goed maal, een zacht bed, en (ach waarom ook niet) een hitsig oosterhouts vrouwke om dat bed uit te testen. Pats boem (boem, boem) we hebben stadsrechten. En dat al 200 jaar. Tel daarbij op dat Oosterhout geografisch gunstig ligt om, vanaf 1960, als forensenstad te fungeren en je hebt een inwonersaantal dat doorgaat voor een middelgrote stad in Brabant.

Maar waarom dan toch nog altijd dat dorpse? Waarom wordt alles van buitenaf bij voorbaat al de grond in gestampt?  Heel simpel. Het bekrompen denkwereldje van de Oosterhoutse in-scene, belichaamd door Gemeentebelangen.

Gemeentebelangen (lees: Eigenbelangen) is een groepje mensen dat diep in het Oosterhoutse zit geworteld. En niet alleen dat, ook het pluche met de bijbehorende macht zit ze behoorlijk lekker. Onder leiding van Arnoud ‘Ik ben tegen drugs, maar ben wel een verstrekker van andere verdovende middelen‘ Kastelijns wordt ingespeeld op het conservatieve dorpse sentiment ,wat heerst in Oosterhout om populariteit te winnen, voor hun, soms twijfelachtige,  praktijkjes. Want er wordt niet geschuwd de politieke macht soms erg dubieus aan te wenden om ogenschijnlijk persoonlijk gewin na te jagen.

Heeft een raadslid een kunstgrasveld nodig voor zijn voetbalclubje, dan krijgt dat clubje een kunstgrasveld. Maakt niet uit hoe slecht de club geleid wordt, en hoe laks er wordt omgegaan met vrijwilligers en jeugdspelers. Nee gewoon een nieuwe mat neerleggen. Want dat doen vriendjes voor elkaar. Opent de lijsttrekker een discotheek in een buurgemeente, dan regelt hij dat hij met zijn politieke vriendjes aldaar dat hij deze discotheek mag openen. Maakt niet uit of buurtbewoners heftig protesteren tegen de overlast. Net zo min als dat Oscars officieel nog geen vergunning heeft om open te mogen zijn. Doneer wat smeergeld aan de plaatselijke braderie en je kan ongestoord je gang gaan.

Dit soort zaken kunnen niet. Maar ze komen er ongezien toch steeds mee weg. Ondertussen groeit onderhuids de onvrede over dit groepje koehandelaren met de dag. Middenstanders, politici en ook normale burgers zetten hun vraagtekens bij menig reilen en zeilen, en zouden graag boontje om zijn loontje zien komen.

Een enkele misstap kan gretig gebruikt worden. En die gaat er komen. We houden elke stap van Eigenbelangen in de gaten en zullen elke misstap uitvergroten. Hey Arnoud, doe eens driftig worden!


Een gedachte over “[OPINIE] Eigenbelangen

  • 1 december 2009 om 19:50
    Permalink

    Oftie fout heeft gezeten weet ik niet, maar ze hebben hem wel te pakken gehad met die Frans Duijts kaarten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *