[OPINIE] Je eerste koophuis: het is geven en nemen

De gemiddelde Nederlander koopt drie huizen in zijn hele leven. Echt helemaal wennen zal het kopen van een huis dan ook nooit, je strooit immers niet elke dag met €150.000,- of meer. Een huis is een levenslange verplichting, maar gelukkig ook een plek die lekker van jou is.

Als je net van school komt, en je hebt een baan met een in jouw ogen redelijk salaris, dan komt er een moment dat je naar een eigen woning gaat kijken. Weliswaar sta je al een eeuwigheid ingeschreven bij de woningstichting en heb je al diverse aanbiedingen gehad, maar dat is niet je eerste keuze. Waarschijnlijk heb je van je ouders echter het advies gehad om te investeren in een koopwoning. Dat is een goede investering voor later, een koopwoning wordt altijd meer waard. Het kopen van je eerste huis is echter niet zo makkelijk als het lijkt, vaak gaat het om budget en woonwensen, en dan is er natuurlijk ook nog zoiets als smaak. Lekker lastig!

Geen kinderspel

Niet om heel vervelend te doen, maar de meeste huizen kun je als hoger opgeleide starter gewoon niet betalen. Sterker nog, je zult veel tijd en energie in je wooncarrière moeten steken om een woning te kunnen kopen die voor jou perfect is. Als alleenstaande koper is het vrij lastig om voldoende financiering te kunnen krijgen voor een woning en ook als koppel kun je niet altijd voldoende geld bij de bank regelen. Kun je een financiering regelen, dan dekken deze exact de kosten van de woning, echt veel extra ruimte om te investeren zit er gewoon niet in. Je kunt dus niet direct je droomhuis kopen, het regelen van geld is lastig en je kunt er vervolgens niet echt je paleis van maken. Waarom zou je nog verder lezen? Omdat ik je inzicht wil geven in de hoeveelheid moeite die komt kijken bij het kopen van een huis.

Er is hoop..

Er zijn relatief veel kansen voor starters op de woningmarkt, en een koopwoning kan best binnen handbereik zijn. Een starter met minimaal een HBO opleiding kan samen met een partner een leuke woning kopen, en als je alleenstaand bent en voldoende gespaard hebt kun je echt die financiering wel rondkrijgen. Er zijn een aantal mogelijkheden om slim en betaalbaar een koopwoning op de kop te tikken. Eerste uitgangspunt daarbij is het budget.

Poen, poen, poen, poen..

Zorg ervoor dat je goed inzicht krijgt in het bedrag dat je kan besteden aan je toekomstige woning. Bekijk dat bedrag niet te rooskleurig, want als een huis €150.000,- kost, en je kan €155.000,- krijgen, dan kun je het huis in principe nog niet betalen. Dat heeft te maken met de Kosten Koper, in advertenties vaak aangeduid als ‘k.k.’. De kosten koper bedragen bedragen ongeveer 10% van het aankoopbedrag, in dit geval dus €15.000,- die je bovenop het normale bedrag mag tellen. Nieuwbouwwoningen zijn Vrij Op Naam (v.o.n.) en daarbij kun je ongeveer 6% van het aankoopbedrag optellen, in dit voorbeeld dus € 9.000,-. Goed uitkijken dus, en jezelf niet te rijk rekenen.

Reken jezelf ook vooral niet te rijk wat hypotheekhoogte betreft. Het klinkt wel leuk om een tophypotheek te hebben, en in een droomhuis te wonen, maar het is te vergelijken met op eieren lopen. Er hoeft maar iets mis te gaan, en je kunt de hypotheek niet meer betalen, de kans is dan groot dat je huis verkocht wordt voor een veel lagere waarde dan dat jij het gekocht hebt. Een handig hulpmiddel om je hypotheekhoogte globaal te kunnen berekenen is 4,5 x je jaarsalaris te nemen. Dit is een veilige hypotheekhoogte die je zeker kan betalen, maar je zult ook constateren dat dit best weinig financiering is en het kopen van een huis nog lastig wordt. Sowieso altijd even checken of je een nette betaler bent en je niet her en der nog wat kredieten open hebt staan, dat kan een reden zijn om geen financiering te verstrekken, als het aan de bank ligt! Je studieschuld valt hier niet onder, maar bijvoorbeeld schuld van mobieltjes of een bank op afbetaling wel.

Je kunt niet alles hebben!

Als je eenmaal een budget hebt kun je gaan shoppen. Er zijn vele mogelijkheden, maar het is het makkelijkst om een keer op funda.nl te kijken. Geef gewoon de plek aan waar je zou willen wonen, geef het eerder uitgedachte budget aan en er zullen een aantal woningen verschijnen. Mogelijk zijn dit maar weinig woningen, je winkelt als starter namelijk in een prijsklasse waar het aanbod niet overloopt, maar er zijn ook momenten dat er ruime keuze is.

Belangrijk is om realistisch te blijven, want het is lastig om de financiering met €20.000,- te verhogen, puur om dat droomhuis te kopen. Als alleenstaande starter of als startend stelletje heb je eigenlijk niet heel veel nodig. Een woning met hooguit twee slaapkamers en verder voorzien van woonkamer, keuken, badkamer en toilet. De omvang zal om en nabij de 50 m2 liggen, maar groter komt best vaak voor. Laat je bij het bekijken van een woning niet afleiden door details als een kleur verf of een ‘lelijke’ keuken. Die kun je, later, overschilderen of vervangen. Probeer de kansen van de woning te zien en let vooral op een goede bouwkundige basis.

Verliefd geworden op een huis? Neem een bouwkundig adviseur mee die de boel kan bekijken, check of de Vereniging Van Eigenaren (vve) actief is (bij appartementen) en kijk ook even kritisch naar de staat van onderhoud. Onder een mooie laag verf kan een rot kozijn zitten en die oude ketel vervangen kan best een hoge kostenpost zijn!

The price is right

Nou goed, je bent verliefd en je ziet jezelf al helemaal in je woning wonen. Juist dan moet je opletten. Kijk kritisch naar de woning en probeer samen met je aankoopmakelaar een goede bieding te bepalen. Over die aankoopmakelaar trouwens nog het volgende, ook die vraagt geld, ongeveer 2% van de koopsom. Dat lijkt duur, maar de ondersteuning van zo’n makelaar komt zeker bij je eerste koophuis goed van pas! De bieding ligt bij het eerste bod vrijwel altijd lager dan de vraagprijs. Door tactisch te bieden kun je het huis goedkoper krijgen, wat budget oplevert voor een keuken of een badkamer. Bij felle concurrentie op de woning kan het verstandig zijn in de buurt van de vraagprijs te bieden.

Bezin voordat je verbouwt

Als de sleutel dan van jou is, dan kun je aan de slag. Door tactisch onderhandelen heb  je duizenden euro’s van de prijs afgekregen en die kun je steken in het opknappen van je huis. Het maakt niet uit of je het zelf doet of dat anderen het doen, stel je ervan op de hoogte wat er gebeurt en wat voor gevolgen daaraan hangen. Je wil niet deelnemer nummer 23 aan het programma ‘SOS Verbouwing’ zijn. Goed nadenken over uitgaven, betalingen en de noodzaak van aankopen blijft in dit stadium belangrijk.

Je woont toch om te leven

Na al die keuzes en zenuwen is het tijd om je financiële situatie opnieuw in beeld te brengen. Die hypotheek hakt aardig in op je loon en alle verzekeringen en de overige vaste lasten zorgen voor een stuk minder uit te geven geld. Daarvoor heb je een stuk vrijheid in de vorm van een huis, maar het moet ook later nog goed zitten. Ga daarom met een financieel expert om de tafel en kijk hoe je lekker kan leven, toch nog wat reserve op kan bouwen en er ook mogelijkheid blijft om het huisje boompje beestje gevoel compleet te maken met een kind. Wederom goed nadenken dus.

En dan.. genieten!

Daarmee is het verhaal eigenlijk rond, de gemiddelde Nederlander koopt in zijn leven 3 woningen, en kan dus telkens deze molen door, maar het wordt iedere keer een stuk makkelijker. De moeilijkheid zit vooral in het eerste deel, het krijgen van geld voor de aankoop van de woning. Daarna stijgt de woning in waarde en kun je bij een verkoop ervan de volgende woning weer financieren. Belangrijkste boodschap is goed nadenken, elke stap in het koopproces en ook het eigenaarschap, begint en eindigt ermee. Heb je nog steeds zin om op jezelf te gaan wonen? Veel succes met zoeken!

Een gedachte over “[OPINIE] Je eerste koophuis: het is geven en nemen

  • 1 december 2009 om 19:49
    Permalink

    In Oosterhout kun je niets betalen, er zijn veel te weinig betaalbare starterswoningen en in een huurflat wonen is zonde van mijn geld. In Breda bouwen ze genoeg, maar dat is dan weer net niet gezellig.. doe er wat aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *