Jong geleerd is..

Wie pasgeleden de krant doorbladerde, kon daar lezen dat Alexander Wijers door eigen partij tot lijstduwer is verklaart bij de komende verkiezingen. Alles onder de vlag van verjonging in de partij. Hoewel hij inmiddels als zesde op de lijst staat, onder Jasper Ketting Olivier en Dees Melsen,  zijn ze beslist niet de enige. Het lijkt erop dat de hele oosterhoutse politiek verjongd of op zijn minst de partij goed omgooit. Bij Wijers viel dat verkeerd, hij is een zelfbenoemd instituut, om vervolgens de leden van de VVD en masse te activeren voor een mooi (6e!) plekje. Schuift Wijers daarmee de kansen voor jongeren in de politiek op een zijspoor, is dan de grote vraag.Eigenlijk is het best egocentrisch om deze stap te nemen, want het kan ook anders. Voor het standpunt van Wijers valt echter ook wat te geven, want iemand met zoveel politieke ervaring zet je niet zomaar aan de kant. Het is daarbij jammer dat Wijers en het bestuur van de VVD deze (bewuste?) keuze van het bestuur uitvechten via BN/De Stem. Je zou van de VVD een chiquere manier verwachten om dit af te handelen en de partij kan zich afvragen of dit überhaupt had gemoeten. Als een partij goed communiceert kunnen dit soort zaken ook wel binnenskamers opgelost worden. Door het voorval is de eenheid van de partij aangetast, en dat is dan een mooie in het kader van Jong geleerd is oud gedaan. Overigens hoeft de VVD niet eens ver te kijken voor een degelijke aanpak waarbij ruimte is voor jongeren op de lijst. Oosterhout kent twee goede voorbeelden in de vorm van het CDA, dat een mix van ervaring en jong talent presenteert, en de Onafhankelijke Fractie. Die laatste partij maakt al sinds haar oprichting een speerpunt van jongeren op de kieslijst.

Belangrijkste conclusie? Ruimte voor jongeren op de lijst is belangrijk, maar zet er goede leermeesters bij, zodat deze jongeren zich ook daadwerkelijk politiek kunnen ontwikkelen. De partij is erbij gebaat door de samenhang tussen leden en ook naar buiten straalt het een fantastische eenheid uit. De VVD heeft, met het bekend worden van de lijst, deze zelfde route uiteindelijk genomen. Er is duidelijk een mix van jong en oud gekozen. Het worden spannende verkiezingen.

2 gedachten over “Jong geleerd is..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *