Over koetjes en kalfjes

3 maart 2010 mogen we in Oosterhout weer naar de stembus om de gemeenteraad te kiezen. Zonder de PVV en tot zover bekend ook zonder TopNl van Rita Verdonk. Dus wat verandert er nou eigenlijk allemaal? En veranderen zal wel moeten want zoals het nu gaat kan het niet langer.
Politiek bedrijven in Oosterhout gaat momenteel alleen over koetjes en kalfjes met een hoog eigen belang voorop. Belangrijke onderwerpen als een sluitende begroting en een visie op de toekomst worden afgeschoven en in plaats daarvan wordt er al jarenlang over de LMP-weg gesproken zonder dat er ook maar iets besloten wordt. Ook de meningen over een spoorlijn langs Oosterhout worden vermeden. Na het artikel over Dees Melsen en zijn onderzoek naar de mogelijkheden van een station in Oosterhout sloeg ik wekelijks de Oosterhouter en het Kanton open met de verwachting een discussie te zien tussen de verschillende politieke partijen. Politici die onderbouwde standpunten innamen en op een scherpe maar nette manier met elkaar de discussie aangaan blijkt helaas een illusie.
De gemeente ziet niet eens noodzaak om een visie te maken zoals ze dat met het Stadshart gedaan hebben, de burger betrekken bij de initiatieven. Zelfs dat komt er niet omdat het onderwerp te politiek beladen is. We kunnen dus rustig de conclusie trekken dat de huidige gemeenteraad elkaar in de tang heeft en geen onderwerp aan durft te dragen dat bij de ander niet lekker ligt.

Daarom moet er in 2010 vernieuwing plaatsvinden omdat we anders nog vier jaar met een hoop gezeur om niets zitten zonder dat er zaken aangepakt worden. Door nu op nieuwe kandidaten te stemmen zorgen we voor een scherpe en frisse geest in de gemeenteraad. Op eigen kracht gaat het die mensen misschien niet lukken, de huidige groep zal de nieuwe kandidaten via allerlei procedures wel lager op de lijst proberen te krijgen, maar ik hoop dat u als kiezer in het stemhokje niet alleen naar de nummer 1 op de lijst kijkt, maar ook naar de personen daaronder.
Sowieso zal er de huidige samenstelling van de gemeenteraad flink wijzigen omdat de landelijke prestaties ook doorwerken in de lokale politiek. Tot slot nog een voorspelling doen wat betreft het aantal zetels per partij? Vooruit dan.
VVD: 5 zetels (omdat zichtbaarheid ook telt, met wat vernieuwing moet 5 zeker lukken, anders 4)
Gemeentebelangen: 5 zetels (als ze er hard voor werken)
CDA: 5 zetels (de kerkdorpen moeten toch ergens op stemmen)
PvdA: 4 zetels (als Carla Bode ergens een beetje charisma weet te vinden)
SP: 2 (Agnes Kant is geen Jan Marijnissen, maar toch, het is crisis)
D’66: 3 zetels (stuur alvast maar een bedankbriefje naar Alexander Pechtold)
GroenLinks: 2 zetels (één zetel is haalbaar, twee met wat geluk ook)
Onafhankelijke fractie: 3 zetels (een deel van de mogelijke PVV-kiezers gaat niet op de landelijke partijen stemmen)
Gezond Burger Verstand: 0 zetels (te weinig gepresteerd)
Groen Brabant: 2 zetels (zonder Frank Gerbrands krijgen ze het moeilijk)
Hopelijk gaat de veranderde indeling zorgen voor een scherp en inhoudelijk debat, zodat het in de raad niet meer gaat over koetjes en kalfjes

Een gedachte over “Over koetjes en kalfjes

  • 20 november 2009 om 00:21
    Permalink

    Ralph,

    Ik ben het met je eens dat jongeren wenselijk zijn in de nieuwe gemeenteraad in 2010 en ben er dan ook voor dat iedereen zich verdiept in de verschillende kandidaten. Misschien dat met een crisis de aandacht voor de inhoud weer wat groter wordt. Dat hoop ik wel.

    Je voorspelling is interessant en vraagt er bijna om dat ik ook eens een voorspelling zal plaatsen. Maar dan moet ik nog even goed wikken en wegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *